33.2 C
Arta
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο Δημήτρης Ευαγγέλου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Αρταίων στο Rotan

Διαβάστε

spot_img

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Δ.Ε. Αρταίων, Δημήτρη Ευαγγέλου, πραγματοποίησε το Rotan με αφορμή τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Ευαγγέλου υποψήφιος στον συνδυασμό του Χ. Σιαφάκα «Άρτα, Υπεύθυνα Μαζί» απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν τον τομέα της Παιδείας, έχοντας διατελέσει και αντιδήμαρχος στο συγκεκριμένο πεδίο καθώς και σε άλλες πολιτικές ερωτήσεις μιας και η ημέρα της κάλπης πλησιάζει.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για δεύτερη φορά, με τον συνδυασμό αυτή τη φορά όμως του κ. Σιαφάκα. Τι σας έκανε να αποχωρήσετε από την παράταξη του κ. Τσιρογιάννη, αφήνοντας μάλιστα και την θέση του αντιδημάρχου παιδείας; Επιπροσθέτως, πως αποφασίσατε να ενταχθείτε, από τους πρώτους μάλιστα στην παράταξη «Άρτα, Υπεύθυνα Μαζί»;

Η πρόθεση μου να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν εξ αρχής πέρα από οποιοδήποτε ιδιοτελή σκοπό και προσωπική φιλοδοξία. Γνώμονάς μου πάντα ήταν η προσφορά για το τόπο μου, τον τόπο στον οποίο ζω με την οικογένειά μου, μεγαλώνω το παιδί μου και εργάζομαι. Σε όλη μου τη ζωή, ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσω ήταν ανηφορικός, ποτέ δεν επέλεξα να επαναπαυτώ σε θέσεις και καταστάσεις, προκειμένου να μην απωλέσω αξιώματα.

Η απόφαση μου να ανεξαρτητοποιηθώ και να αποχωρήσω από την παράταξη του κ. Τσιρογιάννη, οφείλεται σε ένα συνδυασμό αντιφάσεων και προβληματισμών που αντιμετώπισα κατά τη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθα αντιμέτωπος με καταστάσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τον προσωπικό μου αξιακό κώδικα. Περιορισμοί στην πρωτοβουλία για δράση, υπέρμετρος συγκεντρωτισμός, έλλειμα διατήρησης δημοκρατικών διαδικασιών, απουσία ανοιχτής επικοινωνίας, διαφορές στην πολιτική προσέγγιση σε επίπεδο πολιτικών κατευθύνσεων και στόχων, απαξίωση του έργου μου και αντιδιαμετρικά αντίθετη αντίληψη ως προς τον τρόπο άσκησης διοίκησης με έφερναν αντιμέτωπο με καταστάσεις που αντιβαίνουν στις αξίες και πεποιθήσεις μου ως ανθρώπου και ως πολιτικού.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τον τόπο μου που πάντα υπάρχει μέσα μου και μου υποδεικνύει το δρόμο για όλες τις επιλογές μου, με οδήγησαν στην αναζήτηση ενός νέου περιβάλλοντος, το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο με τις πεποιθήσεις μου.

Έτσι, μόλις ο φίλος και συνεργάτης Χριστόφορος Σιαφάκας μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις και τις προθέσεις του, ήμουν βέβαιος, από την πρώτη στιγμή, ότι η διάθεσή μου για προσφορά στα κοινά του τόπου θα έβρισκε τρόπο να εκφραστεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γι’ αυτό ήμουν από τους πρώτους που εντάχθηκα στην παράταξη ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ, μια παράταξη με όραμα και διάθεση για δημιουργία, αλλά και γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερες προοπτικές υλοποίησης των ιδεών μου και επίτευξης των στόχων μου. Κυρίως όμως, επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη να συστρατευτώ με την παράταξη ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον επικεφαλής της και στις αξίες που η παράταξη αυτή πρεσβεύει.

Τι σας είπαν οι δικοί σας άνθρωποι για την απόφαση σας;

Οι δικοί μου άνθρωποι, οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες, βρίσκονται πάντα δίπλα μου και στηρίζουν κάθε επιλογή μου. Αποτελούν το στήριγμά μου και τη δύναμή μου, γι’ αυτό και η θετική τους ανταπόκριση στην απόφασή μου να ενταχθώ στο δυναμικό μιας νεοσύστατης παράταξης, αφήνοντας κεκτημένες θέσεις και ξεκινώντας ουσιαστικά από την αρχή, ήταν πολύ σημαντικό εφόδιο για εμένα. Με γέμισε δύναμη και επιβεβαίωσε την εκτίμησή μου ότι το νέο μου εγχείρημα θα έχει την απόλυτη αποδοχή του περιβάλλοντος μου.

Παρείχα στους ανθρώπους μου τις αναγκαίες εξηγήσεις για την αποχώρησή μου από την προηγούμενη παράταξη και τη συμμετοχή μου σε ένα πιο δημοκρατικό συνδυασμό, γεγονός που τους βοήθησε να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν την απόφασή μου. Συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμένα και πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ, στον
οποίο συμμετέχω, μπορεί να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για να επιτευχθούν οι κοινές μας κατευθύνσεις.

Είναι μάλιστα πεπεισμένοι ότι ο συνδυασμός μας αντιπροσωπεύει πλήρως αξίες και πεποιθήσεις που πρέπει να κυριαρχούν τόσο στην πολιτική όσο και στην ίδια τη ζωή: σεβασμός, αγάπη, αλληλεγγύη, σύνεση.

Καθημερινά συναντώ εκατοντάδες ανθρώπους με τους οποίους διατηρώ ανοιχτή επικοινωνία και αλληλεπίδραση και εργάζομαι μαζί τους για το κοινό όφελος του τόπου μας. Νιώθω τον ενθουσιασμό τους για τη νέα κατεύθυνση που επέλεξα να ακολουθήσω, βλέπω την ελπίδα στο βλέμμα τους, εισπράττω την αγάπη τους και τη συγκινητική υποστήριξή τους. Νιώθω ευγνώμων και τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

Ποιοι είναι οι βασικοί κατ’ εσάς άξονες του προγράμματος σας και πως αυτοί μπορούν να προσφέρουν αναπτυξιακή προοπτική για την Άρτα;

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να προγραμματίσουμε το μέλλον μας είναι να το δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι. Το πρόγραμμά μας έχει μελετηθεί και διαμορφωθεί στη βάση του διαλόγου και της συνεργασίας με δημότες και φορείς.

Περιλαμβάνει τους στόχους και τις προτεραιότητες που εμείς θέτουμε, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί για εμάς βασική επιδίωξη, αλλά και μονόδρομο. Η ομάδα μας αποτελείται από ένα συνδυασμό στελεχών αφενός με πολύτιμη αυτοδιοικητική εμπειρία και αφετέρου με νεανικό ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες.

Διαθέτουμε λοιπόν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που μας επιτρέπουν να χαράξουμε τις κατευθύνσεις και να σχεδιάσουμε το μέλλον του άξιου και ευλογημένου τόπου μας, όπως ακριβώς αξίζει σε αυτόν και στους δημότες μας.

Στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό του Δήμου μας, έτσι ώστε αυτός να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομικότητα και εστιάζουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας. Το πρόγραμμα μας παρουσιάζεται τμηματικά και πολύ σύντομα οι δημότες μας θα το έχουν συνολικά στη διάθεσή τους, για να το μελετήσουν, να το στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να το εφαρμόσουμε και να το αναδιαμορφώσουμε, όπου απαιτείται.

Για εμένα προσωπικά, τόσο εξαιτίας της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως εκπαιδευτικός, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, οι προτεραιότητές μου, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς και στελέχη αυτών, εστιάζουν στα εξής :

Ως προς την Παιδεία :

 1. Βελτίωση της εκπαίδευσης: υποστηρίζονται προγράμματα βελτίωσης των εκπαιδευτικών δομών, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης τεχνολογικών εργαλείων και προγραμμάτων για την αύξηση της πρόσβασης στην παιδεία.
 2. Επαγγελματική εκπαίδευση: προωθούνται προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που ευνοούν την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στην τοπική κοινότητα.
 3. Υποστήριξη των ευάλωτων μαθητών: δημιουργούνται προγράμματα υποστήριξης για παιδιά με ειδικές ανάγκες και εκπαιδευτικές δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότητα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ως προς την Κοινωνική Πολιτική:

 1. Υγεία και κοινωνική πρόνοια: υποστηρίζονται και προωθούνται προγράμματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως η Τρίτη ηλικία και οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας.
 2. Κοινότητα και συνοχή:δημιουργούνται δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή, όπως κοινωνικές δραστηριότητες, πολιτιστικά γεγονότα και προγράμματα εθελοντικής εργασίας.

Ως προς την Αγροτική Ανάπτυξη:

 1. Αγροτικός Τουρισμός: ενισχύουμε το σχεδιασμό του αγροτικού τουρισμού και δημιουργούμε υποδομές και δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την αγροτική κοινότητα και προσελκύουν επισκέπτες.
 2. Αειφορία στη γεωργία: στηρίζουμε το γεωργικό κλάδο με προγράμματα αειφόρου γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος για τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου.
 3. Επιχειρηματικότητα στη γεωργία: παρέχουμε υποστήριξη για τη δημιουργία νέων γεωργικών επιχειρήσεων και προωθούμε προγράμματα κατάρτισης για τους αγρότες.

Όντας και εσείς εκπαιδευτικός και έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος παιδείας, τι λείπει από τα σχολεία της Άρτας ώστε να λειτουργούν ανεμπόδιστα;

Έχοντας υπηρετήσει με αφοσίωση την τεχνική εκπαίδευση σχεδόν 30 χρόνια, πράγματι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Γνωρίζω τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα σχολεία μας και μοναδικό κριτήριό μου σε ό,τι κάνω είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών που παρέχονται στα παιδιά μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε δημοτικής αρχής, γιατί τα ίδια τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου αυτού.

Δεν επιτρέπουμε καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας. Αν πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες ειδικότερες προσωπικές στοχεύσεις, θα εστιάσω στις εξής:

 1. Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και το προσωπικό αυτών: Ενισχύουμε το διάλογο και τις συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων και το εκπαιδευτικό προσωπικό για να κατανοηθούν οι πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητές τους. Καταγράφουμε προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με στόχο την από κοινού εξεύρεση λύσεων.
 2. Υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Υποστηρίζουμε σε κάθε επίπεδο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προάγουν την αριστεία και την καινοτομία στα σχολεία. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και εκπαιδευτικά εργαλεία για τα σχολεία.
 3. Βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών και τους προσωπικού που παρέχει τις υπηρεσίες του εντός των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζουμε και συντηρούμε τα σχολικά κτίρια και τις λοιπές εγκαταστάσειςγια την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
 4. Προώθηση της σχολικής ασφάλειας: Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές για την αύξηση της ασφάλειας στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης θεμάτων βίας και εκφοβισμού.
 5. Συνεργασία με τους γονείς και την κοινότητα: Διοργανώνουμε συναντήσεις και εκδηλώσεις που προάγουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των γονέων, των μαθητών και της κοινότητας με τα σχολεία.
 6. Ενθάρρυνση της προσφοράς εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων: Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δραστηριότητες που προάγουν και ενισχύουν τους δεσμούς εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπως φεστιβάλ,συμπόσια, παραστάσεις και πολιτιστικά γεγονότα, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Απαιτείται σοβαρότητα και ενσυναίσθηση σε ότι έχει να κάνει με τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων. Προτεραιότητά μας αποτελεί η διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και η πρόληψη αναπότρεπτων καταστάσεων, μέσα από προγραμματισμό, διάλογο και ιεράρχηση των πολλών αναγκών που εξ ορισμού υπάρχουν, η ικανοποίηση των οποίων συμπεριλαμβάνονται στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις αρχές Αυγούστου, στην Ήπειρο μόνο, 29 σχολικές μονάδες τέθηκαν σε αναστολή. Από αυτές 6 στον Νομό Άρτας. Υπάρχει θεωρείτε η δυνατότητα να απαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον ή έχει να κάνει και μόνο με την μείωση του πληθυσμού;

Η απόφαση να κλείσουν σχολικές μονάδες έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Για να προστατευτούν οι σχολικές μονάδες και να απαλειφθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρωτίστως να αναλυθούν οι αιτίες που οδηγούν σε αυτά.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει κάθε σχολείο. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες, τους κατοίκους και τις τοπικές ενώσεις για να δημιουργήσουμε ενότητα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μαζί. Η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει πίεση στις αρμόδιες αρχές για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων.

Η δημοτική αρχή οφείλει να διατηρεί επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται η εγγραφή μαθητών στα σχολεία μας, προωθώντας τα πλεονεκτήματα της τοπικής εκπαίδευσης. Με την επιδίωξη και εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης, μπορεί να επιτευχθεί η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, έτσι ώστε να διατηρείται η ποιότητα της εκπαίδευσης σε υψηλά επίπεδα.

Η προώθηση επίσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και συναφών δραστηριοτήτων καθώς και η προσέλκυση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και διαχειριστών μπορούν να καταστήσουν τα σχολεία πιο ελκυστικά για τους μαθητές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω της διοργάνωσης εκστρατειών αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα διατήρησης των σχολικών μονάδων στην περιοχή. Βαρύτητα επίσης θα πρέπει να δοθεί και στην προαγωγή της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της πρόσβασης σε ομάδες με ιδιαίτερα πολιτισμικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, που απαιτούν πιο εξειδικευμένη προσέγγιση και αποδοχή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον.

Επιδίωξή μας είναι επίσης η συνεργασία με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα για την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης.

Τέλος, η εξέταση εναλλακτικών λύσεων για τη χρήση των κτιρίων σχολικών μονάδων που δεν λειτουργούν, όπως η χρήση τους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κέντρα κοινότητας ή προγράμματα για τους νέους είναι προτάσεις που μπορούν να δώσουν πνοή και ζωντάνια στην τοπική κοινότητα.

Η διατήρηση των σχολικών μονάδων απαιτεί συνεργασία, αποφασιστικότητα και επίμονη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές. Με την κατάλληλη προσέγγιση, μπορούμε να προστατεύσουμε τις σχολικές μονάδες και να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση παραμένει υψηλής ποιότητας και προσβάσιμη για όλους τους μαθητές στην περιοχή μας.

Θα κλείσω με κάτι που λέω συχνά και αποτελεί πεποίθηση και στάση ζωής. «Κανένας μαθητής δεν χάνεται, όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πιστεύουν σε αυτόν».

Γι’ αυτό και κάθε προσωπική μου επιδίωξη και προσπάθεια θα έχει πάντα επίκεντρο τα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες, στους οποίους οφείλουμε να διαθέσουμε την καλύτερη αφετηρία. Προτεραιότητά μας όμως είναι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η Τρίτη ηλικία, που μας προσέφερε τα μέγιστα, μας δίδαξε το σεβασμό σε αξίες και ιδανικά και της οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Ο Δημήτρης Ευαγγέλου γεννήθηκε στην Άρτα και κατάγεται από τα Ρόκκα της Δ.Ε. Φιλοθέης. Είναι εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 1 ου Εργαστηριακού Κέντρου Άρτας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση & Διοίκηση Σχολικών Μονάδων και διαθέτει εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Είναι έγγαμος με ένα παιδί και ζει στην Άρτα. Είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αρταίων και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Εθελοντισμού, Παιδείας & Δια βίου Μάθησης.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, συμμετέχει, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων, με το συνδυασμό ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ, με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα