21.8 C
Arta
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

«Φρένο» της ΕΠΟ στις προσπάθειες της προεδρίας Τρομπούκη να τιμωρεί «μη αρεστούς» προέδρους

Διαβάστε

spot_img

Με μια απόφαση της, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ειδικότερα η Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας, βάζει «φρένο» στις προσπάθειες της διοίκησης Τρομπούκη της ΕΠΣ Άρτας, να μετατρέψει την πειθαρχική επιτροπή της Ένωσης σε όργανο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αφού τιμωρεί συνεχώς παράγοντες και σωματεία χωρίς να ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Φαίνεται, πως η φαινόμενη ως τακτική της διοίκησης να απομονώσει τους μη αρεστούς σε αυτή προέδρους, είναι βασιζόμενο στο σκεπτικό ότι κανένας δε θα προσφύγει στη ΕΠΟ, γεγονός που μαρτυρά και τα ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Το story

Αυτό δεν… πέρασε και από τον πρόεδρο της Αθλητικής Ένωσης Σελλάδων, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της ποινής του από την ΕΠΣ, έσπευσε να προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, για να βρει το δίκιο του.

Το πλήρες χρονικό της υπόθεσης όπως ακριβώς αναφέρθηκε στην εκδίκαση τονίζει: «Στις 2-4-2023 διεξήχθη στο γήπεδο ΠΕΤΑ ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων “Α.Ε ΣΕΛΛΑΔΩΝ” – ”Π.Α.Σ ΚΟΜΜΕΝΟ 1943” για την κατηγορία Β’ της ΕΠΣ Άρτας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και δη στο 83’ λεπτό της αναμέτρησης ο διαιτητής έκανε παρατηρήσεις στο γιατρό του αγώνα και ήδη εκκαλούντα, διότι διαμαρτυρόταν έντονα σε αποφάσεις δικές του και των βοηθών του με εκφράσεις εξυβριστικές.

Με την υπ’ αριθ. 26/3-4-2023 απόφαση η ΠΕ ΕΠΣ Άρτας “καλεί σε απολογία ενώπιον της τον Πρόεδρο του σωματείου ΑΕ Σελλάδων

Η ΕΠΟ και η Επιτροπή Εφέσεων

Η αρχική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΣ Άρτας ανέφερε: «Επιβάλλει στον Πρόεδρο του Σωματείου ΑΕ ΣΕΛΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΚΟΥΦΑ ποινή απαγόρευσης εισόδου και ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ».

Στην συνέχεια, κατά την εκδίκαση της προσφυγής της απόφασης από τον πρόεδρο της ΑΕΣ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση άλλαξε άρδην αναφέροντας:

  • ΔΙΚΑΖΕΙ με την παρουσία του εκκαλούντος.
  • ΔΕΧΕΤΑΙ τυπικώς και κατ’ουσίαν την κρινόμενη έφεση.
  • ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ την υπ’ αριθμ. 31/2023 απόφαση (πρακτικό) της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Άρτας.
  • ΑΝΑΠΕΜΠΕΙ την υπόθεση προς εκδίκαση, σε πρώτο βαθμό, ενώπιον της ίδιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ. Άρτας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.
  • ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την απόδοση στον εκκαλούντα του κατατεθέντος παράβολου.
  • ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την κατάπτωση του καταβληθέντος τέλους λειτουργίας υπέρ της Ε.Π.Ο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Πηγές ανέφεραν στο Rotan και το σκεπτικό της Επιτροπής για υπόθεση, στην οποία αναφέρεται «κατά τη συζήτηση ενώπιον των πειθαρχικών επιτροπών υποθέσεως που έχει αχθεί ενώπιον τους με πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα από την ίδια την Πειθαρχική Επιτροπή, με βάση τα φύλλα αγώνων και τις εκθέσεις των εντεταλμένων οργάνων, επιβάλλεται, ως ουσιώδης τύπος της διαδικασίας, η νόμιμη κλήτευση του πειθαρχικώς διωκόμενου, στην κλήση δε αυτή η οποία πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο πρέπει να κατονομάζεται ρητώς ο διωκόμενος, να καθορίζεται σαφώς το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα με αναφορά που μπορεί να προκύπτει και από τα στοιχεία του φακέλου, ήτοι το φύλλο αγώνα, των πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν τις παραβάσεις αυτές και να τάσσεται εύλογη προθεσμία για απολογία.

Και τούτο, γιατί με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται βασικό δικονομικό δικαίωμα του πειθαρχικώς διωκόμενου, αφού αντιστοιχεί η κλήση σε απολογία στην άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της προηγούμενης ακροάσεως (άρθρο 20 παρ.2 του Συντάγματος), πριν την επιβολή των προβλεπόμενων στις ίδιες άνω διατάξεις ποινών, η δε παράλειψη τήρησης του ανωτέρω ουσιώδους τύπου οδηγεί σε ακυρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας.

Επομένως, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, κρίνει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής του ΕΠΣ Άρτας πρέπει να ακυρωθεί, λόγω μη τηρήσεως του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης ακροάσεως του εκκαλούντος, κατά παραδοχή του σχετικού λόγου εφέσεως, ως ουσία βασίμου, αφού με τις προαναφερόμενες κλήσεις σε απολογία του εκκαλούντος δε γίνεται καμία αναφορά στις αποδιδόμενες παράβάσεις για τις οποίες κατηγορείται ο εκκαλών – ενώ στην πρώτη εξ αυτών δεν μνημονεύεται ούτε το όνομά του – με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η υπεράσπιση του.

Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, πρέπει η ένδικη έφεση να γίνει δεκτή, να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 31/2023 απόφαση (πρακτικό) της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Άρτας και να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ως άνω Επιτροπή προκειμένου κατά την εκδίκασή της να κληθεί νομίμως ο εκκαλών».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img

Τελευταία Νέα