24.8 C
Arta
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Γεροβασίλη στο Rotan: Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει την πρωτιά στην Άρτα, Μολών λαβέ

Διαβάστε

spot_img

Συνέντευξη στο Rotan News και στον δημοσιογράφο Χρήστο Βελαέτη παραχώρησε Όλγα Γεροβασίλη, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ στον Νομό Άρτας.

Θέτοντας τα πιο σημαντικά ζητήματα σε πέντε ενότητες-ερωτήσεις, η κ. Γεροβασίλη απάντησε για το πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση συνεργασίας και τους βασικούς πυλώνες ανακούφισης των πολιτών από την διευρυμένη ακρίβεια.

Όσον αφορά το τοπικό ενδιαφέρον, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΣΑ-ΠΣ στον Νομό Άρτας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να σταματήσει η εξόντωση των αγροτών, το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί στον Νομό για να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν, ενώ τέλος είπε μολών λαβέ στον Κ. Μητσοτάκη για την πρωτιά στον Νομό Άρτας.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που ετοιμάζετε σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να «ανασάνουν» οι πολίτες από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας;

Το νέο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 11 «άρθρα»- προγραμματικές δεσμεύσεις σχετικά και συνοψίζεται σε τρεις βασικές αρχές: Αύξηση Μισθών – Μείωση Τιμών – Ρύθμιση Χρεών.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που ταλανίζει την κοινωνία είναι η ακρίβεια. Και είναι όχι μόνο κοινωνικά ανεπίτρεπτο αλλά και αντιπαραγωγικό για τη Χώρα τα νοικοκυριά να μη βγάζουν το μήνα και απ’ την άλλη 15 εταιρίες, εισηγμένες, να έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 1 δις Ευρώ.

Οι άμεσες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνίστανται στην άμεση νομοθετική παρέμβαση, την επ’ αύριο κιόλας των εκλογών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών. Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε για: Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενισμό του ΦΠΑ στα προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί κλπ), Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή, Κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, Έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών (αισχροκέρδειας).

Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε να ανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό και να συγκροτήσουμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα:
• Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ με στόχο την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια, η οποία σήμερα έχει κάνει τους ιδιοκτήτες νοικάρηδες στο σπίτι τους και τους ενοικιαστές να πληρώνουν δεύτερο ενοίκιο στη ΔΕΗ.
• Επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνουμε τον ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).
• Αξιοποιούμε το μερίδιο μετοχών του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και βέβαια ενισχύουμε τον εισόδημα των νοικοκυριών και δεσμευόμαστε για την προστασία της α’ κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

• Με αύξηση του κατώτατου μισθό σε 880€ στον ιδιωτικό τομέα και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ξεπάγωμα των τριετιών, αύξηση μισθών στο Δημόσιο κατά 10%, επαναφορά 13ης σύνταξης, απόδοση των αναδρομικών σε 2,5 εκ. συνταξιούχους και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως
προσωπικής διαφοράς.
• Με θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και
• Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους (με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την Πανδημία).
• Αναστολή πλειστηριασμών α’ κατοικίας για ακίνητα έως 300.000€, Κατάργηση νομοθεσίας ΝΔ («πτωχευτικού» νόμου), Εποπτεία – φορολόγηση των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια, Νομοθέτηση εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με υποχρεωτική συμμετοχή του πιστωτή (τράπεζας/fund) και δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης:
1) Βραχυχρόνια, με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας.
2) Μακροχρόνια, με καταβολή της αντικειμενικής αξίας / Συν κρατική επιδότηση έως 50%.

Αυτές είναι οι άμεσες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών.

Τι πλαίσιο ορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μετεκλογικές συνεργασίες; Θεωρείτε πως θα χωρούσε ένα τρίτο κόμμα (π.χ. το ΜέΡΑ 25) σε μια πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καινούργια. Διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν 3 χρόνια και βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία επί των 11 σημείων – άρθρων που ανέφερα παραπάνω για την δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στις εκλογές της 21ης Μάη διεκδικούμε, λοιπόν, καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να έχει η Χώρα μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας.

Από την κάλπη της απλής αναλογικής, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι “Μητσοτάκης ή Αλλαγή” – “Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επόμενη μέρα”.

Δεν στοχεύουμε, ούτε αρκούμαστε στην ψήφο ανοχής του ΜέΡΑ25 ή του ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα το σχέδιο «Δήμητρα», για παράδειγμα, του κου Βαρουφάκη εξυπηρετεί το αφήγημα και την κινδυνολογία της ΝΔ, αναπαράγοντας τη γραμμή Σόιμπλε του 2015 για τοπικό νόμισμα/επιστροφή στη δραχμή. Δεν αποτελούν, όμως, τα σχέδια αυτά αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένα κοινό αίτημα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Άρτας, είναι η δημιουργία ενός χυμοποιείου στον Νομό (σ.σ. παλαιότερα λειτουργούσαν έως και 4 ταυτόχρονα ενώ αυτή τη στιγμή στέλνονται σε Αργολίδα, Σκάλα Λακωνίας κλπ) το οποίο θα τους βοηθήσει να βάλουν μια καλή βάση στην τιμή των προϊόντων τους, η οποία δοκιμάζεται αδιάκοπα όπως και η υπομονή τους. Υποστηρίζετε αυτή τους την ιδέα; Θα δώσει λύσεις η αγροτική πολιτική σας στα υπέρογκα κόστη της αγροτικής παραγωγής (τιμές λιπασμάτων, πετρελαίου κλπ);

Η Άρτα είναι μια περιοχή που ο πρωτογενής τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, αλλά οι αγρότες μας αισθάνονται απόγνωση και αγανάκτηση. Τα αίτια είναι πολλά, ανάμεσά τους η ακρίβεια, η έλλειψη υποδομών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές, που συμπιέζουν το εισόδημά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ανοιχτός στις προτάσεις που διαμορφώνουν ένα πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επειδή πιστεύουμε ότι ανάπτυξη ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν υπάρχει. Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου που είχαμε διοργανώσει όταν ήμασταν κυβέρνηση, συμμετείχαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικοί φορείς, οι επιστημονικοί φορείς κατέθεσαν προτάσεις που τις ακούσαμε, τις μελετήσαμε, τις συνδιαμορφώσαμε μαζί με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Και τώρα, είμαστε πάλι έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε τον κοινό σχεδιασμό και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες κινήσεις που θα δίνουν απάντηση στην αγωνία των
αγροτών μας.

Η εκτόξευση του κόστους της αγροτικής παραγωγής έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσια για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η αντιστροφή αυτής της κατάστασης και γι΄ αυτό στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα υπάρχει σαφές σχέδιο που θα ανακουφίσει τους αγρότες μας. Επιγραμματικά να αναφέρω τη μη καταβολή του ΕΦΚ στα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος , την ενίσχυση για αγορά λιπασμάτων, τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

Τι προοπτικές θα πρέπει να διαμορφωθούν στον Νομό για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος;

Σίγουρα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει η περιοχή και που δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητες. Οφείλουμε να ξαναδούμε το πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής στην Ήπειρο για τον Τουρισμό με ορίζοντα το 2030, που
παρουσιάστηκε πριν δύο μόλις μήνες, στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην Άρτα! Και να εστιάσουμε στη δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα δώσουν προοπτική στην ανάπτυξη εναλλακτικών και θεματικών τουριστικών προϊόντων, στο θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, στο γαστρονομικό τουρισμό.

Να δώσουμε βάση στην προστασία και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των περιοχών που μπορούν να προσελκύσουν οικοτουριστικό ενδιαφέρον, να αντιστρέψουμε τη φυγή των νέων ανθρώπων από την περιοχή. Είναι απολύτως απαραίτητο να προσφέρουμε στους νέους μας τα κίνητρα, τις προϋποθέσεις, τις υποδομές για να μείνουν στον τόπο τους. Διότι, το ξαναλέω, ανάπτυξη ερήμην της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του στην πόλη μας, να ετοιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για εντός έδρας ήττα στην Άρτα. Τι θα του απαντούσατε;

Αν και Αρτινή, θα απαντούσα μάλλον λακωνικά: …Μολών λαβέ.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img

Τελευταία Νέα