24.8 C
Arta
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Πολύ κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ οι «Ορίζοντες Ηπείρου» – Ολομέτωπη επίθεση σε Περιφερειάρχη

Διαβάστε

spot_img

Σαφέστατες αναφορές σχετικά με τις στηρίξεις  που αναμένεται να δοθούν από τα κόμματα υπήρξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής (20/03) ομιλίας του Σπύρου Ριζόπουλου η οποία και άνοιξε την προεκλογική αυλαία για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από την ομιλία προέκυψε πως δεν υπάρχει πλέον, κανένας δίαυλος επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα, δεδομένης της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε προς αυτό. 

Αντιθέτως, φαίνεται πως οι Ορίζοντες Ηπείρου, βρίσκονται κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα οποία φαίνεται να υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση σε επίπεδο προγραμματικών δεσμεύσεων . 

Απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης σε όσους στήριξαν το κυβερνητικό έργο 

Μετά τις εισαγωγικές του ευχαριστείες  , που ακολούθησαν τα μηνύματα της διευθύντριας της παράταξης, Τέτας Μπούρη και της αντιπροέδρου Μάγδας Τάτση, ο επικεφαλής της παράταξης , Σπύρος Ριζόπουλος έκανε γνωστή την σχέση του με τα άλλα κόμματα, επικεντρώνοντας αρχικά την προσοχή του στις σχέσεις Καχριμάνη-Μητσοτάκη Συγκεκριμένα αναφέρθηκε, στο τέλμα που έχει φτάσει η Περιφέρεια στα θέματα του Επιχειρηματικού Πάρκου, στη περιβαλλοντική καταστροφή του Λούρου, στη παραπομπή του Κ. Καχριμάνη από την Αποκεντρωμένη  για παράβαση καθήκοντος ,αλλά και τα έργα των ΑΠΕ που γίνονται όπως ανέφερε με οικογενειακούς όρους.

«Κι επειδή οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν μασάνε τα λόγια τους και πολιτεύονται με ανοιχτά χαρτιά, θεώρησα υποχρέωσή μου παρουσιάζοντας την πρώτη ομάδα των υποψηφίων μας που αποδεικνύουν στην πράξη την πολυσυλλεκτικότητα,  την ανεξαρτησία και τον κινηματικό χαρακτήρα της παράταξής μας, να ξεκαθαρίσουμε και πως βλέπουμε τη σχέση μας με το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα.

Ξεκινώ από την κεφαλή. Τον Πρωθυπουργό ! Σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κοζάνη δήλωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τους Περιφερειάρχες που προώθησαν  το κυβερνητικό έργο.

Ρωτώ ευθέως : Η ομηρία των χιλιάδων Ηπειρωτών σε συνθήκες φτωχοποίησης , αδιαφάνειας και διαπλοκής αποτελούν συστατικά κυβερνητικού οράματος για την Ήπειρο; Η παραπομπή του κ. Καχριμάνη για παράβαση καθήκοντος είναι στήριξη κυβερνητικού έργου; Ποιού έργου και πώς;

Συνεχίζω! Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν πολύ καλά  ότι μιλάω πάντα με γεγονότα και όχι με υποθέσεις. Ας συνεχίσουμε με χειροπιαστά παραδείγματα πολιτικής δυσαρμονίας και διαπλοκής .

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες ήταν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Πήγα εγώ ο ίδιος και συνάντησα τον Πιερρακάκη και υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μου για δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας στα Γιάννενα, μιας κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί με την επένδυση και την παρουσία μεγάλων παικτών της παγκόσμιας τεχνολογικής αγοράς. Μέρος της πρότασης αυτής ήταν και το Τεχνολογικό Πάρκο.

Και που κατέληξε αυτή η συμφωνία; Υπονομεύτηκε κι απαξιώθηκε από τον κ. Καχριμάνη που ξέρει καλύτερα  κι από μένα και προφανώς και από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι έφερε το έργο στα μέτρα του. Τσιμέντο και ντουβάρια. Με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ,  όταν όλη η κτιριακή υποδομή του Τεχνολογικού Πάρκου θα μπορούσε να μην ξεπεράσει καν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς όχι μόνο από ασχετοσύνη για την τεχνολογία και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός περιφερειακού πόλου καινοτομίας, αλλά και από καθαρή ιδιοτέλεια μέσω των εργολαβικών συμφερόντων που τον στηρίζουν και στηρίζονται από αυτόν.

Ξέρει ο Πρωθυπουργός πως εννοεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Καχριμάνης; Συμφωνεί να σπαταληθούν 50 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια θα τα επωμιστεί στην πλάτη του ο Ηπειρώτης μέσω δανεισμού;

Ξέρει ο Πρωθυπουργός που στηρίζει τον κ. Καχριμάνη ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει παραπεμφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των αναθέσεων δικηγορικών υποθέσεων της Περιφέρειας σε δικηγόρους άλλους από αυτούς που πληρώνονται με πάγια αντιμισθία από την Περιφέρεια;

Ξέρει ο Πρωθυπουργός ότι η επένδυση στις ΑΠΕ, όπως στην περίπτωση  των φωτοβολταικών στη Θεσπρωτία, γίνεται με οικογενειακούς όρους από τον κ. Καχριμάνη; Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι ο κ. Καχριμάνης παράνομα παρενέβη υπέρ του υιού του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να δοθεί έγκριση για το συγκεκριμένο έργο; Γνωρίζετε πολύ καλά όσοι παρακολουθείτε ότι ήμουν και παρόν και γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος ότι μάλιστα τόλμησε να με απειλήσει γι’ αυτή μου τη νόμιμη παρέμβαση! Στη συνέχεια οι Ορίζοντες Ηπείρου απέστειλαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την παραπομπή του για παράβαση καθήκοντος».

Αξίζει εδώ να αναφερθεί, πως στην αίθουσα βρισκόταν και ο μέχρι πρότινος Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης ήταν αυτός που υπέγραψε την παραπομπή του κ. Καχριμάνη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των αναθέσεων δικηγορικών υποθέσεων της Περιφέρειας σε δικηγόρους άλλους από αυτούς που πληρώνονται με πάγια αντιμισθία από την Περιφέρεια.

Κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Αναλογιζόμενοι την δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την αναφορά (όπως θα διαβάσετε παρακάτω) στις συζητήσεις των Οριζόντων με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γίνεται φανερό πως η παράταξη βρίσκεται κοντά στο να συνεργαστεί προγραμματικά με τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Βγαίνουμε λοιπόν σήμερα με δύναμη μπροστά, με δύναμη για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες,  για να θέσουμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώπιον των ευθυνών τους. Η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης είναι αυτοί που είναι. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και με τα δυο χέρια μαζί κρατούν την Ήπειρο να πνίγεται κάτω από το νερό. Τα υπόλοιπα κόμματα τι λένε; Έχουν στρατηγική για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Εμείς δεν απεμπολούμε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της παράταξής μας. Ούτε απευθύνουμε πρόσκληση αθροίσματος των ποσοστών μας. Αυτές είναι «καφενειακές» λογικές από το παρελθόν.

Το πλαίσιο της σύγκλισης που θα καθοριστεί είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αν γίνεται για να μοιράσουμε καρέκλες δεν έχει κανένα νόημα. Αυτά τα κάνουν άλλοι και τα κάνουν καλύτερα. Εμείς έχουμε να μοιράσουμε μόνον ευθύνες για να κινηθούμε μπροστά. Τα κόμματα που θα επιλέξουν να συμφωνήσουν μαζί μας στην προγραμματική μας σύγκλιση θα πρέπει να είναι  έτοιμα για να αναλάβουν μαζί μας αυτές τις ευθύνες. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι συνομιλώ και με τα δυο κόμματα . ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ . Στη συνέχεια, όπως έχω επαναλάβει εφόσον καταλήξουμε σε ένα ορατό πλαίσιο αρχικής συμφωνίας τότε τα κόμματα μέσα από τις δικές τους διαδικασίες και χωρίς καμία δική μου ανάμειξη θα προχωρήσουν στις τελικές τους αποφάσεις. Η πρώτη μεγάλη ευθύνη όμως δεν ξεκινάει από τις συνομιλίες που κάνω για την προγραμματική σύγκλιση . Είναι η συζήτηση που θα κάνουμε από αυτό το βήμα τώρα, εγώ ως Ηπειρώτης ανοιχτά προς πάσα κατεύθυνση με τα τοπικά στελέχη των κομμάτων, είτε εκλεγμένοι είτε όχι , είτε μέλη της αυτοδιοίκησης είτε όχι , είτε άνθρωποι του παρασκηνίου είτε άνθρωποι του καφενείου . Και η αποσαφήνιση την οποία κάνω σήμερα είναι η εξής :  καμία προγραμματική σύγκλιση δεν έχει απολύτως καμία αξία αν οι τοπικοί παράγοντες σ ΄ αυτά τα κόμματα με τα οποία συνομιλώ , το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ , δεν συνειδητοποιήσουν ότι το έγκλημα του 2019 δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δεν μπορείς να παραμερίζεις το κοινό καλό για τα ιδιωτικά σου συμφέροντα. Δεν μπορείς να  χρησιμοποιείς  την κομματική σου ταυτότητα για να στηρίζεις τα συμφέροντα του κ. Καχριμάνη  και να δημιουργείς συνειδητά την ψευδαίσθηση στην κοινωνία ότι η προσπάθεια είναι υπερκομματική … ότι ο κ. Καχριμάνης τάχα ηγείται ενός υπερκομματικού σχήματος. Δεν μπορούν πια αυτού του είδους οι πρακτικές να οδηγήσουν σε άλλη μια 5ετία, όπως αυτή που διανύσαμε, που είναι η χειρότερη 5ετία στην Περιφέρεια Ηπείρου και η χειρότερη 5ετία σε όλες τις Περιφέρειες στην Ελλάδα . Σε αυτές τις συμπεριφορές προσωπικά θα είμαι αμείλικτος .

Προγραμματική σύγκλιση για την προγραμματική σύγκλιση εγώ δεν κάνω.

Γιατί επέλεξα λοιπόν  να συζητήσω με τα κόμματα ;

Πρώτα απ’ όλα, εμείς λέμε ότι τα κόμματα είναι θεσμικοί πυλώνες της λειτουργίας του πολιτεύματος. Όσο και αν μέσα από τραγικά γεγονότα όπως στα Τέμπη, φτάνουμε στο σημείο να τα αμφισβητούμε, οφείλουμε ως αυτοδιοίκηση να συζητάμε μαζί τους, πάντα σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση και την οποία εκπροσωπώ. Στην επόμενη βουλή θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν τα χέρια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να προσφέρει αυτά που μπορεί».

Ιωάννινα-Κακαβιά και σύνδεση Ιονίας οδού με Πρέβεζα – «Η μεγαλύτερη απάτη»

«Η αποτυχία Καχριμάνη πρωτίστως και της παρούσας Κυβέρνησης να δώσει λύση στο Γιάννενα Κακαβιά και τη σύνδεση της Ιονίας οδού στην Πρέβεζα . Τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός και ο Περιφερειάρχης για την αποτυχία τους να δώσουν λύση σε αυτή τη θητεία στα ζητήματα αυτά; Στη μεν Πρέβεζα έχουμε συνεχείς αναβολές ολοκλήρωσης των μελετών και συνεχείς ακυρώσεις . Στα δε Γιάννενα Κακαβιά , μετά από δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα έχει δημοπρατηθεί το 2022 , έχουμε μπει στο 2023, όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν και παρατείνεται η δημοπράτηση του έργου διότι πολύ απλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Περιβαλλοντικές μελέτες . Πριν από βδομάδες ο ίδιος επεσήμανα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η δημοπράτηση, διότι αυτού του είδους οι δημοπρατήσεις είναι προεκλογικές εξαγγελίες . Όπως ακριβώς είχε γίνει στο Καστέλι παλιότερα από τον κ. Σουφλιά. Δηλαδή τι κάνουμε; Δημοπρατούμε το έργο αλλά δεν έχουμε όλα τα δεδομένα ολοκληρωμένα για να ξεκινήσει. Έχει καθυστερήσει 10ετίες, έχει ήδη καθυστερήσει 3 θητείες, έχει αναβληθεί  και θα ξανααναβληθεί. Άρα και εδώ ο εμπαιγμός των Ηπειρωτών είναι κομμάτι του Κυβερνητικού έργου ;Και κάτι ακόμη. Ξέρει ο Πρωθυπουργός για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο; Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιθεωρητές που έστειλε ο καθ’ύλην αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Αμυράς. Ποιον πιστεύει ο Πρωθυπουργός; Τον υφυπουργό του ή τον κ. Καχριμάνη; Και επίσης, μήπως τελικά η αδιαφορία για το Λούρο δεν είναι παρά η άλλη όψη της ιδιωτικοποίησης του νερού;». 

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img

Τελευταία Νέα