Το νομοσχέδιο που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων εγκρίθηκε χθες (15/10) αποκλειστικά με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των γιατρών και των γονέων των παιδιών με καρκίνο.
Ωστόσο, η ΕΣΗΕΑ δεν έδωσε άδεια για τη δημοσίευση της είδησης ιδιωτικοποίησης των Ογκολογικών Νοσοκομείων Παίδων, το οποίος ψηφίστηκε χθες, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων όλης της χώρας. Αυτό το μάθαμε από το τιτίβισμα του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι «Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη έκανε ένα αναγκαίο θεσμικό βήμα, για την καλύτερή του λειτουργία, με την μετατροπή του σε ΝΠΙΔ».
Στο Παίδων «Αγία Σοφία» υπάρχει μία παιδογκολογική μονάδα στην οποία ανήκουν δύο παιδογκολογικές κλινικές του «Αγία Σοφία», μία παιδογκολική του «Αγλαΐα Κυριακού», Τμήμα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ενώ φιλοξενούνται και δομές αιμοδοσίας και άλλες δομές του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση, με νέο σχέδιο νόμου το οποίο έχει περάσει σε διαβούλευση, επιχειρεί το συγκεκριμένο κέντρο να μετατραπεί σε αυτοτελές κέντρο το οποίο θα έχει την ονομασία «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Δεν θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όπως είναι όλα τα νοσοκομεία, αλλά ιδιωτικού δικαίου. «Το σχέδιο νόμου λέει ξεκάθαρα ότι θα έχει έσοδα από νοσήλια, από επιχορηγήσεις, έρευνες, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να συμβαίνει σε αυτό το κέντρο και γι’ αυτό λέμε ότι ένα κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου ξεπουλιέται», είχε τονίσει στο TPP η παιδίατρος και μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Σοφία Ζώρη.
Όπως εξηγεί, οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν, αλλά ο ΕΟΠΠΥ, που στο προηγούμενο διάστημα κάλυπτε οικονομικώς τις υπηρεσίες των ασθενών, θα δίνει τα χρήματα στο ιδιωτικό κέντρο. «Ο ιδιώτης θα κερδίζει, θα έχει έσοδα από μία σειρά άλλων ενεργειών που θα γίνονται μέσα στο κέντρο όπως δωρεές και επιχορηγήσεις, από ιδιώτες που θα έρθουν να επενδύσουν και να βγάλουν χρήματα. Θα πάψει να υπάρχει ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας μιας παιδογκολογικής μονάδας. Η λειτουργία της θα εξαρτάται καθαρά από οποιονδήποτε ιδιώτη καλοθελητή θέλει να επενδύσει σε αυτή τη μονάδα», προσθέτει.
Η κυβέρνηση λέει ότι το εγχείρημα αυτό θα θυμίζει ό,τι έγινε περίπου στο «Ωνάσειο». Η εμπειρία όμως, όπως θυμίζει η κ. Ζώρη, δείχνει άλλα: «Παρότι γράφει το νομοσχέδιο ότι οι παρεχόμενες από το κέντρο υπηρεσίες προς τους ασθενείς είναι δωρεάν, όμως, επειδή το κέντρο δεν έχει όλες τις υποειδικότητες, – λέει βέβαια το νομοσχέδιο ότι το κέντρο θα συνδέεται με το «Αγία Σοφία» στο οποίο όμως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις – οι γονείς θα βρεθούν στην εξής κατάσταση: θα του πουν “θέλεις να περιμένεις για να γίνει η μαγνητική στο παιδί σου ένα χρόνο;” – γιατί τόση είναι η αναμονή στο «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης προσωπικού – “ή θέλεις μήπως να πας σε ιδιωτικό και να δώσεις κάποια λεφτά; Θέλεις να φέρουμε εμείς τον Τάδε γιατρό να δει το παιδί σου μέσα στο κέντρο; Ή θέλεις να περιμένεις την αναμονή στο δημόσιο;”». Με τους γονείς φυσικά να βρίσκονται στο δίλημμα ανάμεσα στην ταχεία επί πληρωμή περίθαλψη του παιδιού τους ή την αργή αλλά δωρεάν εξυπηρέτηση του υποστελεχωμένου δημοσίου.
«Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στο σύνολο του ψήφισε η ΝΔ. Απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.