5.8 C
Arta
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το market pass- Δικαιούχοι και διαδικασία

Διαβάστε

- Advertisement -spot_img

Από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για αιτήσεις στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το “market pass” που θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος Ιουλίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ:

Αιτήσεις:

·         όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να ακυρώσουν και να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

·         όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.

·         μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ)

·         αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

           Πληρωμές:

      ·      όσοι επιλέξουν άυλη κάρτα και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «διπλή πληρωμή» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, περίπου στις 6 ή 7 Μαρτίου

·         όσοι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Απρίλιο, ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και ακόμα μία, για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο  και Ιούλιο

·         αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί  έως 22 ή 23 Μαρτίου

Ψηφιακή άυλη κάρτα:

·         πιστώνεται κάθε μήνα με το αντίστοιχο επίδομα μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά το χρηματικό υπόλοιπο μπορεί να σωρεύεται και να χρησιμοποιηθεί οποτεδήποτε μέχρι και τον Αύγουστο (ασχέτως της όποιας άλλης παράτασης ενδεχομένως δοθεί)

·         γίνεται δεκτή αποκλειστικά σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και τροφίμων, αλλά και σε λαϊκές αγορές τροφίμων.

·         απαιτεί κινητό smartphone από τον χρήστη (και όχι απλό κινητό), που να εκτελεί ανέπαφες πληρωμές -NFC

·         απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS   που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές. Πρέπει επίσης να είναι ρυθμισμένο και να λειτουργεί με τους Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρου (Merchant Category Codes – MCC)

– 5411   Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ

– 5422   Κρεοπωλεία

– 5441   Καταστήματα ζαχαροπλαστικής

— 5451  Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

– 5462   Αρτοποιεία

– 5499   Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Κατάθεση σε λογαριασμό:

Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν απλά να δηλώσουν ΙΒΑΝ, ώστε να λάβουν το βοήθημα με απευθείας κατάθεση στο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Οι διαφορές με την άυλη κάρτα είναι:

·         τα ποσά στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) «κόβονται» 20%

·         για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.

·         τα ποσά δεν «χανονται» όπως στην άυλη κάρτα αν δεν εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένες  αγορές, ως τα τέλη Αυγούστου.

·         είναι εφικτή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, αντίθετα με την άυλη κάρτα -όπου δεν επιτρέπεται και μεταφορά του ποσού σε τρίτο πρόσωπο.

Τα ποσά ανέρχονται:

* για ένα άτομο: 22€/μήνα ή 132€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν όμως 44 ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά Φεβρουαρίου. Αν επιλέξουν να δηλώσουν ΙΒΑΝ, θα λάβουν 53€ τον Μάριο και άλλα 53 τον Μάιο, δηλαδή συνολικά 106 ευρώ ή 20% λιγόιτερα στο εξάμηνο.

* για δύο άτομα: 32€/μήνα ή 192€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν 64 ευρώ.(ή 52+52 = 154€ στο εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

* για κάθε 1 επιπλέον μέλος θα λαμβάνουν 10€/μήνα επιπόν ή +60 ευρώ/εξαμηνο (αλλά 48€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά θα πληρωθεί:

·         104 ευρώ τον Μάρτιο στην κάρτα και από 52 ευρώ στα τέλη Απριλίου και κάθε τέλη του μηνός, έως το τέλος Ιουλίου. Σύνολο επιδόματος 312 ευρώ στο εξάμηνο.

·         125 ευρώ τον Μάρτιο στον τραπεζικό λογαριασμό και άλλα 125 ευρώ τον Μάιο, δηλαδή συνολικά 250 ευρώ στο εξάμηνο.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι:

·         ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

·         ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 α) Κριτήριο εισοδήματος 2021 (δεκτές μόνον δήλωσεις που έχουν υποβοληθεί έως 31.12.2022):

·         για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ

·         ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ

·         + 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας

·         να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ     για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

·         να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ   για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα

β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)

γ) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

δ) όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα