30.4 C
Arta
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Σκληρή κριτική από την Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, στον Δήμαρχο Αρταίων

Διαβάστε

spot_img

Σκληρή κριτική για τρία σημαντικά θέματα άσκησε με ανακοίνωση της η παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» στον Δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη.

Η παράταξη ξεκίνησε την ανακοίνωση της με το θέμα του Επιχειρηματικού Πάρκου, που ψάχνει να βρει έδρα για δεκαετίας στον Δήμο, κάνοντας γνωστό πως «την ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ΄αρχήν μας επιφύλαξε να μας ενημερώσει εκείνη την στιγμή, ότι και να παρθεί απόφαση για το θέμα αυτό, αυτός θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να την «κρίνει» ως προς την νομιμότητα της, ζητώντας την αναβολή του θέματος για όποτε θελήσει αυτός».

Ύστερα αναφέρθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του Δήμου Αρταίων χαρακτηρίζοντας «πως το μόνο λογικό συμπέρασμα που θα μπορούσε κάποιος να βγάλει από το
Τεχνικό Πρόγραμμα της προεκλογικής χρονιάς για την Δημοτική αρχή, είναι ότι μάλλον στον Δήμο Αρταίων πριν τον Χρήστο Τσιρογιάννη οι δρόμοι ήταν μόνο χωματόδρομοι».

Η ανακοίνωση

Μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας επιτεύχθηκε την Δευτέρα 14 Νοέμβρη 2022 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων για το θέμα της χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου του νομού Άρτας.

Με υπογραφές Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αρταίων είχε ζητηθεί να γίνει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό και είχε κατατεθεί και η αντίστοιχη εισήγηση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών όπου η Δημοτική Αρχή, αντίθετα σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις ετών, έφερε το θέμα της χωροθέτησης του ΕΠ στην Καλαμιά για συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο Καλαμιάς και εμφάνισε και μελέτη άγνωστης σκοπιμότητας, προς ενημέρωση, στο Δημοτικό Συμβούλιο το Δήμου Αρταίων η οποία πρότεινε την θέση «Λιβάδια» Καλαμιάς ως προς την πιο κατάλληλη, αποκρύπτοντας ότι η συγκεκριμένη θέση είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας.

Η Δημοτική Αρχή και ο κος Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης για την ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ΄αρχήν μας επιφύλαξε να μας ενημερώσει εκείνη την στιγμή, ότι και να παρθεί απόφαση για το θέμα αυτό, αυτός θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να την «κρίνει» ως προς την νομιμότητα της, ζητώντας την αναβολή του θέματος για όποτε θελήσει αυτός.

Για την ιστορία να πούμε ότι η συζήτηση για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, είναι μια συζήτηση σχεδόν 15ετίας, ξεκινώντας από το 2008. Το 2014 και μετά από την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Καλαμιάς αλλά και την πιστοποίηση από την Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (Ε.ΧΩ.Π.) της Περιφέρειας Ηπείρου ότι η θέση «Λιβάδια» στην Καλαμιά χαρακτηρίζεται ως «Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» (Πρακτικό 99/20-12-2013), το Επιμελητήριο Άρτας, και δημόσια δια του τότε προέδρου του, πρότεινε την θέση «Κρικούκια» Αμμότοπου για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Το 2016 και με την ίδια με την σημερινή Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων με εισήγηση του Δημάρχου, έλαβε απόφαση κατά πλειοψηφία (26 «ναι», 0 «όχι» και 1 «παρών») και μετά την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του Αμμοτόπου για «κατ’ αρχήν παραχώρηση της δημοτικής έκτασης στη θέση «Κρικούκια» για την υλοποίηση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β’ χαμηλής και μέσης όχλησης» και σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας «για τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών (τοπογραφικές, περιβαλλοντικές μελέτες, γεωλογικές, πολεοδομικές κλπ.), με τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι η εν λόγω έκταση είναι πλέον κατάλληλη για Επιχειρηματικό Πάρκο».

6 χρόνια μετά λοιπόν και ενώ από τις απαιτούμενες μελέτες έχει προχωρήσει μόνο μία (αυτή είναι η απάντηση του Δήμου σε αντίστοιχο αίτημα μας να μας κοινοποιήσουν τις μελέτες που αφορούν στο ΕΠ και έπρεπε να έχουν ήδη γίνει) και η οποία με βάση και τον ίδιο τον μελετητή, δεν έχει υπόψη της τον χαρακτηρισμό της περιοχής Λιβάδια Καλαμιάς, ως γη «υψηλής παραγωγικότητας», με αρνητική απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμιάς και με πλατιά εκφρασμένη την διαφωνία των κατοίκων, η ίδια Δημοτική Αρχή έρχεται να μας πει ότι:

  1. Δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για την ωρίμαση του Επιχειρηματικού Πάρκου
  2. Ότι παραβιάζει την απόφαση για την θέση «Κρικούκια» Αμμότοπου και θεωρεί ότι η καλύτερη θέση είναι η θέση «Λιβάδια» στην Καλαμιά και
  3. Ότι ανεξάρτητα από το αν διαφωνούν οι κάτοικοι της Καλαμιάς, αυτή θα το κάνει εκεί το Επιχειρηματικό Πάρκο.

Το πώς κατέληξε μόνη της η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος στο συμπέρασμα αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Με βάση αυτό το ιστορικό, με βάση το γεγονός ότι η γη υψηλής παραγωγικότητας προορίζεται για να μας θρέφει και όχι για να χτίζεται, να διαλύεται ή/και να φυτεύεται φωτοβολταϊκα και κυριαρχώντας στην σκέψη μας η έντονη αντίδραση των κατοίκων, θεωρήσαμε επιβεβλημένο το να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων και να δώσουμε οριστική λύση, καταψηφίζοντας την θέση Λιβάδια Καλαμιάς σαν σημείο χωροθέτησης του ΕΠ για την Άρτα.Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ( 15 υπέρ, 13 κατά και 2 παρών) αποφάσισε

  • Την ΜΗ χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας στη θέση «Λιβάδια» της Δ. Δ. Καλαμιάς
  • Την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας στη θέση «Κρικούκια» της Δ. Κ. Αμμοτόπου

Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη των κατοίκων και μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, απέναντι σε μια αλαζονική δημοτική αρχή.

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αρταίων για το 2023

Με 267 έργα και μελέτες στον πίνακα της εισήγησης για τα Τεχνικά Έργα και τις μελέτες του Δήμου το 2023, από τα οποία ζήτημα να υπάρχουν 50 με πραγματικό προϋπολογισμό (και τα οποία «τρέχουν» πολλά χρόνια τώρα και θα τρέχουν για άλλα τόσα ακόμη), ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν προϋπολογισμούς της τάξης των 100 ευρώ και με πάνω κάτω 10 έργα ασφαλτόστρωσης, το μόνο λογικό συμπέρασμα που θα μπορούσε κάποιος να βγάλει από το
Τεχνικό Πρόγραμμα της προεκλογικής χρονιάς για την Δημοτική αρχή, είναι ότι μάλλον στον Δήμο Αρταίων πριν τον Χρήστο Τσιρογιάννη οι δρόμοι ήταν μόνο χωματόδρομοι. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επικοινωνιακή πολιτική.

«Διερεύνηση» για αγορά οικοπέδου για parking στην πόλη της Άρτας

Αφού πρώτα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μπει ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη ,αφού με διάφορες παρεμβάσεις μείωσε τον αριθμό των θέσεων στον αστικό ιστό της πόλης και με τέσσερα δημοτικά parking κατά μήκος της περιφερειακής οδού, τα όποια και κοντά είναι στο κέντρο της πόλης αλλά και δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και γεμάτα, έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για «αγορά οικοπέδου» μέσα στην Άρτα προκειμένου να φτιαχτεί parking. Σε ερώτηση μας «πόσο μεγάλο οικόπεδο μπορεί να υπάρχει μέσα στο κέντρο της πόλης για την χρήση αυτή» και «σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει ένα parking 10 θέσεων», απάντηση δεν πήραμε. Είναι πλέον κατανοητό από όλους ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα