24 C
Arta
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Άρτα – Επιχειρηματικό Πάρκο: Αποδοκιμασίες και «τείχος» συνάντησε η Δημοτική Αρχή στην Καλαμιά

Διαβάστε

spot_img

«Τείχος» και σφοδρές αντιπαραθέσεις συνάντησε η Δημοτική Αρχή της Άρτας, κατά την εξέλιξη του Τοπικού Συμβουλίου της Καλαμιάς, για την γνωμοδότηση του αναφορικά με τον Επιχειρηματικό Πάρκο στην θέση Λιβάδια.

Η Οδύσσεια του σημείου που θα γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο δεν δείχνει να έχει τέλος, ειδικά μετα την χθεσινή (24/10) συνεδρίαση στο χωριό της Καλαμιάς, με περίπου 200 κατοίκους, σχεδόν σύσσωμη την παράταξη του Δημάρχου, κ. Τσιρογιάννη και φυσικά τον ίδιο.

Αιφνιδιαστικές αλλαγές

Θυμίζουμε πως πριν από λίγο καιρό είχαν δαπανηθεί από τον Δήμο περίπου 90 χιλιάδες ευρώ για ωρίμανση της μελέτης (πέραν των αρχικών μελετών) για να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο στα Κρεκούκια Αμμοτόπου. Λίγο καιρό μετά -λίγο παραπάνω από έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’23- ο κ. Τσιρογιάννης ανακοινώνει αιφνιδιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο πως το Επιχειρηματικό Πάρκο θα πάει στην Καλαμιά και θα γίνει για αυτό νέα μελέτη. Η δικαιολόγηση που έδωσε στις παρατάξεις τότε ήταν πως μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής θέλουν να κάνουν δική τους την Δημοτική Έκταση.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως το 2011 ο τότε Δήμαρχος, κύριος Παπαλέξης είχε επίσης συναντήσει «τείχος» από τους ανθρώπους της Καλαμιάς οι οποίοι είχαν παρευρεθεί τότε και σε Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρξαν ξανά εντάσεις.

Το «τείχος» και τα θέλω

Η αλήθεια είναι πως κατάσταση στο χθεσινό Τοπικό Συμβούλιο παραλίγο να ξεφύγει λόγω των σφοδρών αντιπαραθέσεων. Κατά τη διάρκεια που είχε -μέσω βιντεοκλήσης- τον λόγο ένας από τους μελετητές του έργου, για να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε, ένας πολίτης παρενέβη στο μικρόφωνο αναφέροντας «πτυχία σαν τα δικά σας τυλίγουνε σουβλάκια αυτή τη στιγμή και εδώ έχουμε και επιστήμονες» με τον κ. Τσιρογιάννη να παίρνει τον λόγο προσπαθώντας να ησυχάσει τα πνεύματα λέγοντας «Εδώ ήρθαμε να ακουστούμε όλοι. Δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν και δεν εκφοβίζουμε» χάνοντας στη συνέχεια και αυτός την υπομονή του και φωνάζοντας στον κ. Ζιόβα «Είμαι ο Δήμαρχος, είμαι ο Δήμαρχος».

Υπό αυτό το κλίμα διεξήχθη το Τοπικό Συμβούλιο της Καλαμιάς στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώθηκαν σχεδόν χίλιες αρνητικές υπογραφές για να μην γίνει στην περιοχή το Επιχειρηματικό Πάρκο. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως στο παρόν έργο η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, είτε θετική είτε αρνητική, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει σε απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις η τακτική της Δημοτικής Αρχής ήταν να δίνει αποφασιστικό χαρακτήρα, κάτι που εδώ δεν ίσχυσε.

Αυτό που ακούγεται πως ζητά η τοπική κοινωνία είναι η Δημοτική Αρχή να διαθέσει τα 600 αυτά στρέμματα σε ανέργους και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα αποδώσει την γη προς καλλιέργεια, σε άνεργους ανθρώπους της περιοχής που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον θα μπορούσε όπως αναφέρουν κάτοικοι στο Rotan News να υπάρξει μια σχετική συνεργασία με την Γεωπονική Σχολή που εδρεύει στην πόλη αλλά και να δοθεί μια έκταση για την δημιουργία ενός ζωικού πάρκου.

Γη υψηλής παραγωγικότητας

Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται σύμφωνα με τους κατοίκους «Γη υψηλής παραγωγικότητας» πράγμα που σημαίνει πως σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, προστατευόμενο κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος, περιβαλλοντικό αγαθό, ενώ η διασφάλισή της και, συνακόλουθα, η υποχρέωση των κρατικών οργάνων για τη λήψη πρόσφορων προληπτικών μέτρων για την προστασία της απορρέουν ευθέως από την προαναφερθείσα συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 2021 ωστόσο ο σχετικός νόμος άλλαξε και επιτρέπει την δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας, με αφορμή περιοχές όπως π.χ. η Λάρισα που είναι καθόλα αγροτική περιοχή. Στην Άρτα υπάρχουν προφανώς και άλλες εκτάσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να «δικαιολογήσει» αυτή την ξαφνική αλλαγή τοποθεσίας…

Τέλος, ένας από τους μελετητές παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια του Τοπικού Συμβουλίου πως δεν υπάρχει γνώση σχετικά με την επιτόπια αυτοψία Διεύθυνσης Γεωργίας το 2014 που είχε χαρακτηρίσει την περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, πράγμα που σημαίνει πως εδώ είναι πιθανό να έγινε προσπάθεια απόκρυψης.

Δεν υπάρχει υποστήριξη ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο

Υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, πηγές κοντά στις παρατάξεις της κας Ταπραντζή και του κ. Παπαλέξη, αναφέρουν πως «αποσύρουν την στήριξη τους» ώστε να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο στα Λιβάδια της Καλαμιάς, ενώ η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή που είχε ψηφίσει παρών, συνεχίζει να ζητά (μαζί πλέον και με τις άλλες δυο παρατάξεις) εξηγήσεις σχετικά με την αλλαγή τοποθεσίας του Επιχειρηματικού Πάρκου (κάτι που ούτως η άλλως ζητούσαν εδώ και καιρό).

Οι θέσεις και των τριών αυτών παρατάξεων (Δημοτική Αναγέννηση, Γέφυρα στο Μέλλον, Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή) είναι υπέρ της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, ειδικά μετά τα τόσα χρόνια αλλεπάλληλης «ταλαιπωρίας» του, αλλά υπό συνθήκες συμφωνίας με τις τοπικές κοινωνίες και μακριά από «ξεσηκωτικά» -σαν το χθεσινό- τοπικά συμβούλια.

Απάντησε με τον αγαπημένο του τρόπο ο Δήμαρχος

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook απάντησε στην αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου της Καλαμιάς ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, τακτική που αποτελεί την… αγαπημένη του τακτική σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αφήνοντας έμμεσες βολές προς τον κ. Παπαλέξη, ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρει την απογοήτευση του για την μη στήριξη του πρώην Δημάρχου στις αποφάσεις του ενώ λυπάται όπως ο ίδιος αναφέρει για τους κατοίκους της Καλαμιάς που πήγαν αδιάβαστοι όπως αναφέρει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

«Δυστυχώς, δεν τόλμησε η τοπική κοινωνία της Καλαμιάς να κάνει το βήμα μπροστά, το βήμα για ένα καλύτερο αύριο. Με ψήφους 5-0 η γνώμη του τοπικού συμβουλίου είναι αρνητική, όχι όμως επί της ουσίας. Διότι το τοπικό μπερδεύτηκε και νόμισε ότι απόψε αδειοδοτεί το επιχειρηματικό πάρκο.

Λυπάμαι ειλικρινά που τα fake news επικράτησαν, αλλά σέβομαι τους ανθρώπους που φοβούνται. Δεν επιφυλάσσω όμως, πλέον, τον ίδιο σεβασμό για τους πολιτικούς μου αντιπάλους που σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι δίστασαν να πάρουν θέση.

Και ας έχουν κάνει και Δήμαρχοι και ψήφισαν υπέρ αυτής της έκτασης το 2012, δυστυχώς έχουν ξεχάσει το προφανές: είμαστε στα δημόσια πράγματα για να παίρνουμε αποφάσεις και να έχουμε το θάρρος του λόγου μας, όχι για να δειλιάζουμε.

Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και όχι αρεστοί στους λίγους.

Λυπάμαι όμως ακόμη περισσότερο, σ ‘ αυτούς που προσήλθαν αδιάβαστοι σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σ αυτούς που μάσησαν και αναμάσησαν ψέματα και ανακρίβειες. Η Άρτα δεν χρειάζεται ούτε τα μεν ούτε τα δε.

Εύχομαι, μέχρι την ώρα των τελικών αποφάσεων να πρυτανεύσει η λογική. Όπως είπα πολλές φορές, το δικό μας “συμφέρον” είναι ένα και λέγεται “δημόσιο συμφέρον”. Αυτοί που ταυτίστηκαν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία φανερώθηκαν εψές δημοσίως ποια είναι ή κρύφτηκαν πίσω απ’αυτά, αλήθεια τι συμφέρον έχουν;».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα