25.4 C
Arta
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Tι συμβαίνει με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την αναστολή των διοργανώσεών που ανακοίνωσε η ΕΠΣ Άρτας

Διαβάστε

- Advertisement -spot_img

Επιστολή στην ΕΠΟ απέστειλε η ΕΠΣ Άρτας με την οποία ανακοινώνει την αναστολή των διοργανώσεών της (στην «καρδιά» του καλοκαιριού) ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην τροπολογία που φέρνει ο υφ. Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και προβλέπει πως τα  σωματεία που εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική Πλατφόρμα (Μητρώο της Γ.Γ.Α.) το έτος 2021, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους για το έτος 2022, μέχρι την 31/7 σε διαφορετική περίπτωση στη συνέχεια θα διαγραφούν.

Γράφει ο Χρήστος Βελαέτης…

Από την εν λόγω τροπολογία, οι αντιδράσεις σε αρκετές ΕΠΣ της χώρας είναι έντονες, ενώ αυτές της Άρτας και της Σάμου, το πήγαν ένα βήμα παρακάτω…

Τι περιλαμβάνει όμως η τροπολογία που αναμένεται να αφήσει αρκετά ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία εκτός πρωταθλημάτων; Αποσταθεροποιεί την κατάσταση στο χώρο του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου όπως αναφέρει η επιστολή της ΕΠΣΑ και τι οικονομικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στο εκάστοτε σωματείο;

Για να το κάνουμε ξεκάθαρο, ο υφυπουργός αθλητισμού έχει κάνει ξεκάθαρο πως έχει δοθεί παράταση έως και τις 31 Ιουλίου 2023, για την επιβολή της κύρωσης της αυτοδίκαιης διαγραφής αθλητικού σωματείου από το Μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, εφόσον έως τότε δεν θα έχει λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν θα έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Αυτό όμως δεν αφορά ούτε στο δικαίωμα χρήσης εθνικών ή δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε στο δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Αυτά τα δικαιώματα παύουν από την 1η Αυγούστου 2022 για τις ομάδες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους.

Οι απαιτήσεις που πλέον θα υπάρχουν από τα σωματεία είναι μεταξύ άλλων η ασφάλιση ενός προπονητή που θα κατέχει σχετικό δίπλωμα και την απαραίτητη άδεια εργασίας. Εν ολίγοις η ομάδα θα έχει ένα κόστος περί τα 600 ευρώ την σεζόν, πληρώνοντας δηλαδή την ασφάλεια του προπονητή που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, για ένα εξάμηνο minimum.
Αλήθεια όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση ελέγχου της εφορίας εάν έχει τερματιστεί στο minimum η ασφάλιση κάποιου προπονητή μέσα σε μία σεζόν η οποία διαρκεί στην πραγματικότητα από αρχές Αυγούστου μέχρι και τα τέλη του Απριλίου;

Ένα ακόμη «αγκάθι» – φάουλ εδώ είναι είναι πως υποχρεώνει τα σωματεία της Β και της Γ (όπου υπάρχει) τοπικής Κατηγορίας να αξιοποιούν προπονητές κατόχους διπλώματος προπονητικής κατηγορίας UEFA Β, λες και οι γυμναστές με ειδικότητα ποδόσφαιρο είναι ανίκανοι για τις μικρότερες κατηγορίες (εάν είχε προσφάτως διοργανωθεί ένα τουρ σεμιναρίων σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας, τώρα θα κάναμε μία διαφορετική συζήτηση).

Έξτρα έξοδο είναι η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου (τα έξοδα εδώ ποικίλουν ανάλογα με το πόσο μια ομάδα διατηρούσε ενημερωμένα τα «βιβλία» της) και πηγές αναφέρουν πως δεν επρόκειτο για ένα μεγάλο έξοδο για τις ομάδες που έχουν «νοικοκυρεμένα» τα φοροτεχνικά τους.

Αυτό που βγαίνει λοιπόν από τα σωματεία που είναι εντάξει στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις τους, είναι πως θα διαθέσουν μερικά από τα χρήματα που είχαν πάρει από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2021, από τον νέο δηλαδή τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος.

Το προπονητικό κομμάτι έχει σίγουρα μεγάλα κενά και πάρα πολλές παραλείψει. Εδώ, ο χρόνος που έχει δοθεί από το υφυπουργείο αθλητισμού δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση στις ομάδες για να καλύψουν, να συζητήσουν ή να αναδιαμορφώσουν σε συζήτηση με τα αρμόδια όργανα τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή το τέλος του Ιουνίου, όσων αφορά την ΕΠΟ υπήρξαν: 1.682 εγγεγραμμένα σωματεία και 298 αιτήσεις σωματείων που εκκρεμούν, σε σύνολο 2.599 ενεργών σωματείων, άρα 76% πρόσβαση στο Μητρώο.

Πολύ πιθανό είναι να έχει αυξηθεί το ποσοστό του 76%, καθώς πλέον βαδίζουμε στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της προθεσμίας.

Πράγματι, είναι αρκετά τα σωματεία που το άφησαν για αργότερα και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν ενώ δεν πήραν και τα χρήματα από το στοίχημα.

Παραθέτω το link από τις ανακοινώσεις της ΕΠΣ Πειραιά (τυχαία ΕΠΣ), η οποία «φώναζε» από καιρό στα σωματεία της να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους για να συνεχίσουν κανονικά και την νέα σεζόν να χρησιμοποιούν δημοτικές και εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, στο site της ΕΠΣ Άρτας δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι ανάλογο που θα ενημερώνει τα σωματεία για κάτι το τόσο επείγον.

Αλήθεια είναι επίσης, πως αρκετές ΕΠΣ θα αποδυναμωθούν από την εν λόγω τροπολογία μιας και θα έχουν στο δυναμικό τους λιγότερες ομάδες αλλά δεν θα ήταν κάπως ορθολογικό να βοηθούν οι ΕΠΣ τα σωματεία στις αιτήσεις τους; Σαν ένωση δεν θα ήταν σωστό να προσφέρει αυτή τη βοήθεια; Θεωρώ πως όσον αφορά το προπονητικό κομμάτι θα δοθεί κάποια παράταση αλλά στο οικονομικό;…

Έλεγα στα μέσα Ιουνίου στην εκπομπή πως αν ο Αυγενάκης θέλει αλλαγές στην SL2 και την SL θα ήταν δόκιμο οι αλλαγές να ξεκινήσουν από τα κάτω προς τα πάνω. Δεν αλλάζω την άποψη που έχω διαμορφώσει, πράγματι διέλυσε την SL2, πράγματι έβαλε μεγάλα προβλήματα στις πλάτες των επαγγελματικών ομάδων δημιουργώντας ένα μπάχαλο, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την προσπάθεια να βάλει μια σειρά στο ερασιτεχνικό, όσο δύσκολο και αν είναι και όσο και αν νομίζουν αρκετοί πως επρόκειτο για αστροφυσική.

Υ.Γ. Δευτέρα 1 Αυγούστου το Rotan Sports επιστρέφει. Season 3 ep. 1 την Δευτέρα στις 18:00 στον Orange Radio.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα