18.8 C
Arta
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Κρεσέντο ιστορικού αναθεωρητισμού από τον Α. Συρίγο: «Πολιτική μυθολογία» η αντίσταση του Πολυτεχνείου – «Οι πορείες καταλήγουν σε παϊδάκια»

Διαβάστε

spot_img

Ο Άγγελος Συρίγος είναι ένας νεόκοπος πολιτικός της Δεξιάς. Και όπως όλοι οι νεόκοποι, πασχίζει να πει κάτι «πρωτότυπο» για να τραβήξει το ενδιαφέρον. Αντί, λοιπόν, να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου του για τα Πανεπιστήμια, το είδε σύγχρονος ιστορικός και εκτόξευσε μια «εξυπνάδα» για το «μύθο του Πολυτεχνείου» μετά το 1974.

σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, ο Πολυτεχνείο έλαβε «Μυθικές διαστάσεις» που όπως φρόντισε να επισημάνει «η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της αντιστάσεως, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου». Κατά τον κ. Συρίγο οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου «καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια».

«Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον» υποστήριξε.

Τι στόχο είχε ο «μοντέρνος» δεξιός Άγγελος Συρίγος με όσα είπε στη Βουλή; Το πιο αθώο θα ήταν να πούμε ότι ήθελε να πει μια «εξυπνάδα» για να τραβήξει την προσοχή. Χωρίς να καταλάβει ότι τα περί «μύθου του Πολυτεχνείου» είναι αναμάσημα όσων εχθρεύονται κάθε λαϊκή εξέγερση απέναντι στις τυραννίες.

Η αναφορά του Υφυπουργού προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Συρίγο για ιστορική προσβολή και απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας ενώ ο κ. Χρήστος Γιαννούλης αναρωτήθηκε αν ο Υφυπουργός είναι «νοσταλγός του ‘67».

«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση» απάντησε ο Υφυπουργός για να προσθέσει «Ο λόγος είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχαν επίσης και άλλα γεγονότα όπως η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού στη κηδεία του Παπανδρέου. Δυστυχώς, όμως δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς…

Ολη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως για ό,τι είπα από άτομα που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα στοχεύει σε ένα πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι αυτό το λόγο η δικτατορία».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επι τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης . Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο.

Πρέπει να αφαιρέσει απ τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία. Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ».

Ακολούθως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε «η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει» ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα»

Ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είπε «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img

Τελευταία Νέα