18.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Έλλειμα 14.418 ευρώ στην Α/βαθμια σχολική επιτροπή του Δήμου Κ. Τζουμέρκων – «Προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικού εγκλήματος»

Διαβάστε

spot_img

Ένα υπεραρκετά σημαντικό θέμα προέκυψε κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών από το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών από το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι από τα 55.803,33€, τα 39.425,53€ είναι στον κεντρικό λογαριασµό της Σχολικής Επιτροπής, τα 1.958,99€ είναι στα χέρια των Διευθυντών των Σχολείων και στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, επομένως υπάρχει έλλειμμα της τάξεως των 14.418,81€. 

Ύστερα από την παραπάνω διαπίστωση, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πήρε τον λόγο και απάντησε πως έχει προβεί στην προμήθεια µιας παιδικής χαράς για το Δηµοτικό Σχολείο της Τ.Κ. Ράµιας για το οποίο υπάρχει προτιμολόγιο και το οποίο θα το καταθέσει στο επόµενο Δ.Σ. και ζήτησε την αναβολή του θέµατος για να προσκοµίσει το προτιµολόγιο. 

Τα µέλη της Σχολικής Επιτροπής δεν έκαναν δεκτό το αίτηµα του και ζήτησαν να προχωρήσουν σε ψηφοφορία.

Απορίας άξιο είναι εάν για την εν λόγω κίνηση υπάρχει απόφαση του Δ.Σ., εάν έγινε μελέτη και ποιος ενέκρινε αυτή και τέλος με ποια απόφαση Δ.Σ. εκταμιεύτηκαν τα χρήματα και ποιος τα εισέπραξε;

Μετά την ψηφοφορία που ακολούθησε η Σχολική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην εγκριθούν τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2021 της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων λόγω ελλειμματικού Ταμείου κατά 14.418,81€.

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Υπερκομματικός Πατριωτικός Συναγερμός” κ. Κωνσταντίνος Αλυμάρας ζήτησε να γραφούν στα Πρακτικά τα κάτωθι:

«Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανήκουστη προσπάθεια συγκάλυψης οικονομικού εγκλήματος σε βάρος των χρημάτων του δημοσίου, των πολιτών και των σχολείων. Απο 14-9-2021 ζητήθηκαν εγγράφως από εκπρόσωπο της παράταξης (Αντωνάκη Παναγιώτα) αλλά και προφορικά στα Δ.Σ κινήσεις λογαριασµών, επιχορηγήσεις, τιµολόγια επιχειρήσεων και ο τρόπος εξόφλησής τους. 

Εισπράξαμε αδιαφορία και σιωπή, στις 22-3-22 ξαναζητήσαμε στοιχεία αλλά σιωπή, στις 12-4-2022 συνήλθε σε συνεδρίαση η σχολική επιτροπή με πρόσκληση του Αντιπροέδρου κ. Στασινού Γεωργίου στην συνεδρίαση συμμετέχει και μέχρι τότε ο πρόεδρος πόσο νόμιμο είναι; διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειµµα της τάξεως των 14.418,81€. ο Πρόεδρος είπε υπάρχει αυτό το έλλειµµα, γιατί ο ίδιος έχει προβεί στην προµήθεια µίας παιδικής χαράς για το ∆ηµοτικό Σχολείο της Τ.Κ. Ράµιας για το οποίο υπάρχει προτιµολόγιο;;;; μάλλον καθυστερούσαν τόσο καιρό να συνεδριάσουν γιατί χάθηκε το προτιμολόγιο στο δρόμο, κανένας δεν ρώτησε τον πρόεδρο:

α. Ποια απόφαση και πότε πάρθηκε στο ΔΣ 
β. Με ποια μελέτη και ποιος την έκανε και ποιος την ενέκρινε
γ. με ποια απόφαση ΔΣ εκταμιεύτηκαν τα χρήματα και ποιος τα εισέπραξε;

Στις 19-4-202 με απόφαση του δημάρχου ο πρόεδρος αντικαθηστατε από τον αντιπρόεδρο χωρίς να ελεγχθεί πειθαρχικά, και ούτε εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο, σαν παράταξη ζητήσαμε ενημέρωση και Φ/Α του εγγράφου παραλαβής παράδοσης τελευταία φορά το ζητήσαμε στις 7-6 2022 στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η απάντηση ήταν από δεύτερα που θα συνεδριάσουμε, στις 9-6-2022 αναρτήθηκε στο διαύγεια μετά ΑΠΟ 58 ΜΕΡΕΣ ΣΙΩΠΗΣ η απόφαση της 12-4-2022 για την οποία ποτέ δεν μας ενημέρωσαν αλήθεια γιατί τόση καθυστέρηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αναδεικνύονται πολύ σοβαρές πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο!!! της δημοτικής αρχής που εποπτεύει τις σχολικές επιτροπές για απόπειρα συγκάλυψης. Καλούμε τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες της νόμιμες ενέργειες να φέρει άμεσα το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, πρόταση μου είναι να γίνει άμεσα έγγραφο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για έλεγχο της υπόθεσης
».

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, εν συνεχεία, είπε τα εξής: «Τα αιτήματα της κας Αντωνάκη που έλαβα, με τα οποία ζητούσε παραστατικά στοιχεία εσόδων – εξόδων 2021 τα διαβίβασα στον Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να τα χορηγήσει στην αιτούσα.

Τον λογαριασμό της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχειρίζονταν ο Πρόεδρος, ο οποίος προέβαινε στις αναλήψεις χρημάτων και ο οποίος έχει και την ευθύνη για τις ενέργειες στις οποίες προέβαινε
».

Κατόπιν των ανωτέρω η Οικονομική Επιτροπή πρότεινε: α) να μην εκρίνει τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2021 της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και β) να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.

Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση, την ψηφοφορία που ακολούθησε αποφάσισε ομόφωνα: 

– Να μην εγκρίνει τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2021 της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων βάσει της υπ’ αριθμ. 1/2022 απόφασής της, λόγω ελλειμματικού Ταμείου κατά 14.418,81€.

– Το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (που θα γίνει αύριο 28/6/2022) προς ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.

*Με πληροφορίες από taneatismikrospilias24.com

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα