29.8 C
Arta
Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Τι συνδικαλισμό μας επιτρέπουν; – Της Λουΐζας Σκούρα

Διαβάστε

- Advertisement -spot_img

Η οικονομική κρίση των τελευταίων 12 ετών στην χώρα μας, οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ. για την αντιμετώπισή της, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και οι «αριστερή» που μόνο αριστερή δεν ήταν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε την καθημερινότητά μας, υποχρεώνοντάς μας να ζούμε σε ένα ρευστό και αβέβαιο κοινωνικό περιβάλλον.

Γράφει η Λουΐζα Σκούρα

Η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19, χειροτερεύοντας την ήδη υψηλή ανεργία, δημιουργώντας επισφαλή εργασιακά περιβάλλοντα, αυξάνοντας το κόστος ζωής και συρρικνώνοντας την πρόσβαση των αδύναμων ομάδων στα δημόσια αγαθά. Βέβαια όλα αυτά εκλαμβάνονται πλέον από τους κυβερνώντες και από τα κόμματα που προανέφερα ως «κανονικότητα».

«Κανονικότητα» η αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, που έχει οδηγήσει σε λουκέτο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας και η μετανάστευση κατά χιλιάδες των επιστημονικά καταρτισμένων παιδιών μας στο εξωτερικό.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατάλληλα από το εξωτερικό με την συνεργασία
των ντόπιων ολιγαρχών, ήρθε η Ν.Δ. και ως εκπρόσωπός τους, ψήφισε αντιλαϊκούς νόμους, οδηγώντας σε άκρατη ιδιωτικοποίηση τον δημόσιον τομέα με αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά συμφέροντα. Με σύμμαχο την προπαγάνδα από τα Μ.Μ.Ε, οδήγησε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην ελαστικοποίηση του εργασιακού καθεστώτος, σε διαρκή μείωση των συντάξεων, σε αντεργατικές ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, σε περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, και συνολικά, στην ολοκληρωτική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στην τραγική αύξηση της φτώχειας.

Οι νόμοι 4622/2019, 4635/2019, 4782/2021, 4808/2021, και άλλα νομοθετήματα που πέρασαν ουσιαστικά χωρίς διάλογο και με καθεστώς απαγόρευσης κινητοποιήσεων, έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται με όλα τα δημόσια αγαθά στο «πιάτο» των επενδυτών, χωρίς εμπόδια στο περιβάλλον ακόμη και σε περιοχές NATURA, με πρόσβαση στις δημόσιες υποδομές, απόλυτη ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κατάργηση του 8ώρου, των υπερωριών, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και βέβαια με ελεγχόμενο από το κράτος το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα με την θεσμοθέτηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και την κατάργηση των απεργιών.

Τι νομοθετήθηκε μεταξύ άλλων;

Νομοθετήθηκε η δυνατότητα του Κράτους μέσω του Υπουργού ή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας να αρνηθεί την απογραφή ενός αναγνωρισμένου συνδικάτου στο μητρώο, μια διαδικασία που ισοδυναμεί με  «αδειοδότηση»,  η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Μήπως όμως αυτό σημαίνει ότι αμφισβητείται ο ρόλος της δικαιοσύνης μέσω των Πρωτοδικείων, στη νομιμοποίηση των συνδικάτων;

Και βέβαια με αυτό τον τρόπο αναστέλλονται τα δικαιώματα: 

 • για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάρτιση συλλογικής σύμβασης,
 • για προστασία από την απόλυση και την μετάθεση συνδικαλιστικών στελεχών,
 • για σύγκληση γενικής συνέλευσης στο χώρο εργασίας, για συνδικαλιστικές άδειες, διανομή ανακοινώσεων, μηνιαία συνάντηση με τον εργοδότη,
 • για παρουσία του συνδικάτου κατά τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας.

Άραγε ξέρουμε τι διεκδικούν εν’ συντομία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

 • Χρηματοδότηση, ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υγειονομικής περίθαλψης. Την στήριξη του με δημιουργία κλινών ΜΕΘ και ενίσχυση του υγειονομικού – νοσηλευτικού δυναμικού. Πλήρη και πυκνή κάλυψη όλων των πολιτών με δωρεάν τεστ για covid-19.
 • Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
 • Δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους, με ενίσχυση των κονδυλίων για προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας
 • Αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης. Δωρεάν παιδεία για όλο το λαό.
 • Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν στην απορρύθμιση του προστατευτικού πλαισίου των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.. Νέο μισθολόγιο για το 2021 που θα αποκαθιστά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό. Απόσυρση των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα για την κατανομή των βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα.
 • Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, των καρτέλ, της αισχροκέρδειας και της δραματικής υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την άμεση μείωση των τιμών, μέσω της κατάργησης του Φ.Π.Α, στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.
 • Παραγωγική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και όχι απαξίωση και διάλυσή της. Καμία ανοχή σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
 • Περικοπές στις αμοιβές των μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων των εκάστοτε κυβερνώντων.
 • Ανατροπή των πολιτικών ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που έρχονται να παραδώσουν στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το νερό, την ενέργεια, τις δημόσιες συγκοινωνίες κλπ. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Κράτους.
 • Τον επανακαθορισμό του ρόλου του Δημόσιου Τομέα, την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωσή του με σκοπό την ανάπτυξη και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης.
 • Την υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, τη θέσπιση ενός δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα εξασφαλίζει και τις μελλοντικές γενιές και την ενιαία δίκαιη ανταποδοτική αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων.
 • Την αποκατάσταση των μισθολογικών, συνταξιοδοτικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
 • Την ενίσχυση και προστασία των ανέργων μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου χορήγησής του. Αναπτυξιακά – επενδυτικά μέτρα για τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση, αμοιβή και ασφάλιση.
 • Την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη.
 • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
 • Αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση και επιτάχυνση των έργων υποδομών, των κοινωνικών και κοινωφελών έργων.

Αν κάποια από όλες αυτές τις διεκδικήσεις δεν σας αγγίζει και την θεωρείτε περιττή ή ουτοπική ξανασκεφτείτε το γιατί σας αφορά.

Και αν το συνδικαλιστικό κίνημα με τα καλά του και τα κακά του, φαίνεται επίσης περιττό στην σημερινή εποχή, συγκυρία ή κατάσταση, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε σοβαρά και να διεκδικήσουμε τον ισότιμο διάλογο, την ανανέωση και την υπεράσπιση των εργασιακών μας συμφερόντων, απέναντι σε κυβερνητικές πρακτικές που καταστρατηγούν δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες ανθρώπων πριν από εμάς για εμάς.

Λουΐζα Σκούρα
Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός ΜSc.
Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π.
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜΕΡΑ 25.
Πρόεδρος Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και πρώην υπηρεσιών Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Νομών
Πρέβεζας, Λευκάδας, Ιωαννίνων.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα