10.9 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γρίπη των πτηνών: Οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την αποφυγή μόλυνσης των πουλερικών

Διαβάστε

spot_img

Συναγερμός επικρατεί σε όλες τις πτηνοτροφικές μονάδες και της Ηπείρου πλέον μετά την ανίχνευση ιού της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνο της Παμβώτιδας.

Την ίδια ώρα ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των πολιτών που διατηρούν πουλερικά στις ιδιοκτησίες τους.

Για την προστασία των ζώων αλλά και των ανθρώπων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την πιστή εφαρμογή της απόφασης που εξέδωσε.

Αναλυτικά:

  • Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
  • Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
  • Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  • Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  • Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα είναι υποχρεωτικά.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα