17.9 C
Arta
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Παρεμβάσεις ώστε να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων

Παρεμβάσεις ώστε να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων έχουμε το τελευταίο 24ωρο από την τοπική αυτοδιοίκηση, την βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη καθώς και από το Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, από χθες το πρωί έχει σταλεί επιστολή προς την υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με αποτέλεσμα την κοινοβουλευτική αναφορά σε αυτή από τη Μερόπη Τζούφη. Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Ιωάννης Σεντελές, ανέφερε στην επιστολή του: «Όπως έχουμε πληροφορηθεί, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, υποβαθμίζεται το Δημοτικό Σχολείο Πραμάντων από τριθέσιο σε διθέσιο, μολονότι διαθέτει την ίδια δύναμη μαθητών, όπως και πέρσι.

Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω: Προκειμένου να ενισχυθεί και να λειτουργήσει ένα σχολείο περισσοτέρων θέσεων στην έδρα του Δήμου μας, προς όφελος των μαθητών, έκλεισαν ήδη τρία Δημοτικά Σχολεία μικρότερων χωριών. Των Χριστών παλαιότερα και της Πλατανούσας και του Ματσουκίου προσφάτως. Η υποβάθμιση του σχολείου έχει αντίκτυπο και στις ειδικότητες, οι οποίες στο εξής δεν θα είναι διαθέσιμες.

Τα Πράμαντα είναι η πλέον απομακρυσμένη έδρα Δήμου (65 Km) από την πρωτεύουσα του Νομού Ιωαννίνων, οι μαθητές δεν έχουν άλλη δυνατότητα να αναπληρώσουν ό,τι ένα υποβαθμισμένο σχολείο δεν μπορεί να τους προσφέρει και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο.

Γνωρίζουμε καλά ότι ήδη σε διάφορα χωριά του Νομού λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, και ενδεχομένως δικαίως, σχολεία με περισσότερες θέσεις, από όσες δικαιολογεί ο αριθμός των μαθητών τους.

Η περιοχή μας αναπτύσσεται ταχέως τουριστικά και ήδη φαίνεται η πρόθεση νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Η υποβάθμιση του σχολείου θα λειτουργήσει ασφαλώς ως ένα αντικίνητρο για τις νέες οικογένειες.

Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και τους γονείς. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επισκέφτηκε την Δημοτική Αρχή αντιδρώντας έντονα για την εξέλιξη αυτή.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο αριθμός των μαθητών οριακά δεν καλύπτει το όριο, παρακαλούμε να επανεξεταστεί η απόφαση για υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων και να συνεχιστεί η λειτουργία του ως τριθέσιου» ανέφερε στην επιστολή του ο Δήμαρχος.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ με τίτλο: «Υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων», ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή της και να ενημερώσει άμεσα τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία.

Όπως τονίζει η Μερόπη Τζούφη: «η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αντί να προσλάβει αναπληρωτές, υποβαθμίζει και συγχωνεύει τμήματα και σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα τεχνάσματα για την εξοικονόμηση πόρων είναι σε βάρος των μαθητών και πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Τέλος, επισημαίνει ότι: «το υπουργείο Παιδείας αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, υπονομεύει τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των νέων οικογενειών που ζητούν ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους». 

«Ένα σχολείο που λειτουργεί υπό ιδιαίτερες, προβληματικές,  καιρικές και συγκοινωνιακές συνθήκες και καλύπτει μια μεγάλη, ορεινή και δυσπρόσιτη δημοτική περιοχή πλήττεται» αναφέρει. 

Το σχολείο υποδέχεται μαθητές-τριες από την Κηπίνα, το Ματσούκι,  την Πλάκα και τους Κτιστάδες και καλείται να αναπροσαρμόσει  το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.  «Το άμεσο  αποτέλεσμα αυτής της αστοχίας είναι οι μαθητές της  Α΄ και Β΄ τάξης  να   διαχωριστούν. Θα πρέπει  να μάθουν  να συνυπάρχουν στα διδακτικά τους  ημίωρα σε μεγαλύτερα τμήματα  με μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων – η  Α΄ τάξη με τη Γ΄ και  τη Δ΄ και η Β΄ τάξη με την Ε΄ και τη ΣΤ΄» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνει τέλος ότι «είναι πρωτοφανής η αδιαφορία με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα λόγω της τηλεκπαίδευσης. Το λιγότερο αστοχία ενεργειών υποδηλώνει κάθε υποβιβασμός που αυξάνει τον μαθητικό πληθυσμό ανά τμήμα  ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία με την απειλή του covid-19 του κορωνοϊού».

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα