14.4 C
Arta
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Ερώτηση 49 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη της ΚΟ Σταύρου Αραχωβίτη και θέμα: «Κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Την ερώτηση συνυπογράφει η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

–          Η προσπάθεια της χώρας μας για την κατοχύρωση του προϊόντος  ως ΠΓΕ αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναπτυχθεί  μια νέα δυναμική ανάπτυξης τόσο του πρωτογενούς κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και του συνδεδεμένου με αυτόν τομέα της  μεταποίησης.

–          Για το λόγο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ανοικτή πρόσκληση  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προς τα Εργαστήρια Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ και Τεχνολογίας Γάλακτος  του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ επελέγη να εκπονήσει τη μελέτη για την σύνταξη του φακέλου κατοχύρωσης  ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του «Ελληνικού Γιαουρτιού». Η μελέτη επρόκειτο να υλοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου, με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Γαλακτοκομίας κ. Θεόφιλο Μασούρα.

–          Το εμβληματικό αυτό προϊόν ουδέποτε είχε γίνει προσπάθεια καταχώρησης και προστασίας από την Ελληνική πολιτεία.

–          Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κατοχύρωση αυτή θα αναδείκνυε την εγχώρια παραγωγή κυρίως του κλάδου της αγελαδοτροφίας. Ταυτόχρονα, θα συνέβαλε επίσης στη διατήρηση των συνθηκών και τεχνικών παραγωγής σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα και, όπου απαιτείται, στον εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης ενώ θα θωράκιζε την εγχώρια παραγωγή απέναντι σε φαινόμενα σφετερισμού της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού και μιμητισμού.

–          Δυόμιση χρόνια μετά, και ενώ η μελέτη για την σύνταξη του φακέλου κατοχύρωσης  ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του «Ελληνικού Γιαουρτιού έχει εκπονηθεί και κατατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει γίνει γνωστή καμία περεταίρω ενέργεια  του Υπουργείου  για τη πορεία της προετοιμασίας κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι περαιτέρω διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί σχετικός φάκελος στην ΕΕ και να κατοχυρωθεί το «Ελληνικό  Γιαούρτι   ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»,
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες έχετε προχωρήσει προς την κατεύθυνση της προστασίας του «Ελληνικού Γιαουρτιού» από φαινόμενα μιμητισμού;

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα