14.4 C
Arta
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο στην Άρτα – Του Σπύρου Παππά

(ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ- ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ)

Κοινωνία και αθλητισμός συνιστούν δυο λέξεις, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους δεδομένου του ότι η έννοια του αθλητισμού συνιστά ένα είδος προέκτασης του κοινωνικού γίγνεσθαι. Γράφει ο Σπύρος Παππάς, Φοιτητής Αθλητικής δημοσιογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗΣ)

Το ποδόσφαιρο ως άθλημα συγκεντρώνει τους περισσότερους θαυμαστές από κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα, ενώ οι οπαδοί του σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζονται από τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις τους και συχνά για το φανατισμό τους.

Τι γίνεται όμως με το ποδόσφαιρό στη περιφέρεια και στις επαρχιακές πόλεις , όπως είναι η πόλη μας, που βρίσκεται μακρυά από μεγάλα αστικά κέντρα που λαμβάνονται αποφάσεις και προσφέρονται πολλές  παροχές και λύσεις  λόγω μεγάλου αριθμού ατόμων ενασχόλησης με το άθλημα και κοινωνικής πίεσης?

Η Άρτα, αν και χαρακτηρίζεται , λόγω και πληθυσμού σε  μια μικρή επαρχιακή πόλη, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο χώρο του ποδοσφαίρου και είναι γνωστή στον ευρυτερο Ελλαδικό χώρο  καθώς τα τελευταία χρόνια διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα στη Super league 2, την ΠΑΕ Καραισκάκης Άρτας (2012) αλλά και την Αναγέννηση Άρτας, (1960) η οποία παίζει στη Football league.

H Αναγέννηση Άρτας  αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο ιδιαίτερα τα προηγούμενα  χρόνια έχοντας συμμετάσχει μέχρι και σε μπαράζ αγώνων για την άνοδο στην Α’εθνική σε αγώνα τον οποίον έχασε από τον γειτονικό Πας Γιάννινα. Γνωστοί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της ‘’Μαύρης Θυέλλας’’ είναι ο πασίγωνστος Αντώνης Νικοπολίδης, Μιχάλης Καψής και τα αδέρφια Μπαλάφα. Η Αναγέννηση Άρτας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προσπάθεια ανασύνθεσης, για να επιστρέψει ξανά εκεί που αξίζει.

Παρόλο όμως που υπάρχουν τόσο σημαντικές αθλητικές παρουσίες  σε επίσημες διοργανώσεις ,  βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία , τόσο των ερασιτεχνικών σωματείων στην Άρτα , τα οποία κάθε χρόνο μειώνονται από αποψη συμμετοχής  στα τοπικά πρωταθλήματα, όσο και της ενασχόλησης παιδιών σε αθλητικές ακαδημίες.

Ενώ λοιπόν θα έπρεπε οι ομάδες αυτές με αυτή την πορεία τους   να λειτουργούν ως κίνητρο προσέλευσης των νέων ανθρώπων βλέπουμε μια στασιμότητα και έλλειψη ενδιαφέροντος.

Οι αιτίες είναι πολλές και είναι σχεδόν ίδιες και στην Άρτα και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Η  απουσία συνδρομής της πολιτείας στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι μια από τις κύριες αιτίες αποδιοργάνωσης της σωστής λειτουργίας ενός ερασιτεχνικού σωματείου.  Τα πάσης φύσεως οικονομικά προβλήματα ενός ερασιτεχνικού σωματείου σε συνδυασμό με την ολιγωρία της πολιτείας φέρνουν την παύση λειτουργίας τους.

Δυστυχώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια δεν έχει καθόλου βοήθεια από τη πολιτεία και  λόγω των οικονομικών προβλημάτων, βλέπουμε πάρα πολλά από αυτά  σε ολόκληρη την Ελλάδα να σταματάνε τη λειτουργία τους. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως στην πόλη μας έχει βρεθεί τελείως στο περιθώριο.

  Επίσης παρόλο όπου υφίσταται θεωρητικά η πρόβλεψη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από μέρους των δήμων και των περιφερειών αυτό επί της ουσίας καθόλου δεν  συμβαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό, εξαιτίας των  οικονομικών προβλημάτων όπου αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην Ελλάδα.

 Οι περισσότεροι δήμοι  λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας αδυνατούν να εφαρμόσουν εμπράκτως τον αρχικό σχεδιασμό της πολιτείας για προσφορά δυνατότητας άθλησης σε κάθε πολίτη. Ενώ στήνονται λοιπόν  γραφεία ή επιτροπές που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό εντούτοις οι συγκεκριμένες επιτροπές δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε!

 Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης του ποδοσφαίρου  δεν είναι άλλος από αυτόν της δημιουργίας εγκαταστάσεων και υποδομών ώστε να καλυφθούν οι σωματειακές ανάγκες. Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ο τι πολύ μεγάλης σημασίας είναι ο παράγοντας  ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το ζήτημα της παροχής οικονομικής αλλά και ουσιαστικής στήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν σωματεία που αποκλειστικός παραγοντας οικονομικής ενίσχυσης τους είναι τα εισιτήρια που κόβουν στους αγώνες του Σαββατοκύριακου , πράγμα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει και αυτό εκμηδενιστεί λόγω την πανδημίας που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και το κλείσιμο των γηπέδων.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην  Αρτα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων με πολύ καλές υποδομές, με συμμετοχή  τους σε πρωταθλήματα όλων των ηλικιών σε όμορους νομούς με την πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών πρωταθλημάτων όλων των ηλικιών.

Αυτή όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν φτάνει , εάν δεν έχει και τη στήριξη πρώτα απ’ όλα του ανώτατου οργάνου της περιοχής μας την ΕΠΣ Άρτας  που θα ενισχύσει αυτή τη προσπάθεια και θα στηρίξει όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Είναι αδιανόητο μόλις πριν τα τελευταία τρία χρόνια στην Άρτα να διεξάγεται επίσημη  διοργάνωση παιδικού πρωταθλήματος με συμμετοχή μόνο πέντε ομάδων!  

Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στις  πάσης φύσεως αθλητικές διοργανώσεις, αθλητικά γεγονότα, αλλά και  αγώνες στους οποίους συμμετέχουν παιδιά γιατί αυτά είναι εκείνα όπου συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

 Ταυτόχρονα η διαφημιστική προβολή μιας αθλητικής διοργάνωσης συνδράμει στην γνωστοποίηση του αθλήματος στο ευρύ κοινό. Το γεγονός της προβολής μιας αθλητικής διοργάνωσης μέσω της σύνταξης ενός δελτίου τύπου δύναται να συνεισφέρει στην προβολή του ίδιου του αθλήματος όπως επίσης και στην παροχή κινήτρων στα παιδιά για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Κύριος και αναγκαίος παράγοντας κρίνεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να παρέχεται η δυνατότητα άθλησης όλο το χρόνο και ανεξάρτητα από τις δυσμενείς ή ευμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Όταν υπάρχουν κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει 12 μήνες το χρόνο προπόνηση.

Οι επαρχιακές πόλεις , όπως η Άρτα, θα πρέπει να  προωθούν την τοπική συμμετοχή και τον ερασιτεχνισμό, στις αθλητικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, και αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να τις εκμεταλλευτούν απ’ ότι να στηριχτούν στους επαγγελματίες αθλητές. Κάθε  αθλητική εγκατάσταση, νέα και παλιά, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη στους δημότες και επίσης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν τι θα μπορούσε να γίνει απ όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν καθώς τόσος κόσμος αναζητεί τη συμμετοχή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο γιατί έχει συνειδητοποιήσει ο τι  ο αθλητισμός είναι διέξοδος και εκτόνωση που έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα