27.3 C
Arta
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Πλεύρης: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά – Δύσκολο να παραβιαστεί το σύστημα

«Είναι  πάρα πολύ δύσκολο να παραβιαστεί το σύστημα», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τις περιπτώσεις καταγγελιών για πλαστά πιστοποιητικά covid, που λαμβάνουν διαστάσεις  πανδημίας το τελευταίο διάστημα, ενώ τόνισε ότι εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. 

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα είναι αρκετά έως πολύ ασφαλές και πραγματικά η λειτουργία του δεν έχει θέσει σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα,.

Ωστόσο, όπως είπε, «Μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό το αναφέρω γιατί είχε δοθεί η εικόνα στην αρχή, ειδικά στον Παλαμά, πως επειδή ήταν πολύ περισσότεροι οι εμβολιασμοί από τον πληθυσμό, ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι άλλο. Δεν συμβαίνει. Είναι  πάρα πολύ δύσκολο να παραβιαστεί το σύστημα. Στην πραγματικότητα παραβιάζεται με έναν και μοναδικό τρόπο, αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος  έχει τους κωδικούς.  Όμως χάρις στις ‘άμυνες’ του συστήματος, μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις»

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «Κοιτάμε παντού. Όπου έχουμε καταγγελία. Αυτή τη στιγμή-  τουλάχιστον από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας- είμαι σε συνεχή επαφή με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οπουδήποτε γίνεται η οποιαδήποτε καταγγελία». 

Όπως εξήγησε, το ένα έχει να κάνει με  κωδικούς, αν έχουν αλλάξει, που, είναι  πολύ λίγες οι περιπτώσεις και   το δεύτερο, ανέφερε ότι είναι λίγο πιο σύνθετο και εξετάζεται παραπάνω. 

«Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό νόσησης, όπου εξετάζουμε αν μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν δηλωθεί χωρίς μοριακό έλεγχο και είναι μόνο με δήλωση rapid test. Αυτά τα δύο είναι τα βασικά φαινόμενα», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πρώτον γίνονται έλεγχοι εκεί που αναφέρονται ύποπτα περιστατικά και δεύτερον, αστικοποιήθηκε το πλαίσιο. 

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε σε σχέση με όσους προχωρούν σε τέτοιου είδους πράξεις λέγοντας πως  «Ένας άνθρωπος που το κάνει αυτό, μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, όταν, όμως, το κάνει ένας υπάλληλος για σειρά συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του Παλαμά, μας μπαίνουν υποψίες ότι ίσως υπάρχει και άλλο κίνητρο. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Υπογράμμισε επίσης ότι «Η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, εάν κριθεί ότι έχει γίνει αυτή η πράξη. Γιατί πολλές φορές, άκουσα ‘γιατί δεν λέτε απόλυση’; Την απόλυση την αποφασίζουν τα Πειθαρχικά. Αλλά για αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει, αν το Πειθαρχικό σε κρίνει ένοχο, είναι η απόλυση. Επομένως αυτός που το διέπραξε κινδυνεύει να απολυθεί».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «βάλαμε να υπάρχει και 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο κατά περίπτωση και για να τιμωρήσουμε περισσότερο τον υπάλληλο αλλά και για να καλύψουμε τις περιπτώσεις των ιδιωτών γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Συνεπώς είναι ένα αυστηρό πλαίσιο και για τους ιδιώτες ιατρούς». 

Όσον αφορά τους  ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, είπε πως αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των εργαζομένων.. «Όταν ξεκίνησε η υποχρεωτικότητα, οι εμβολιασμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν στο 80% και τώρα έχουμε φτάσει στο 95%. Αυτό δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα απέδωσε», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «όταν φεύγουν 5.500 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν και κάποιες αρρυθμίες. Τις καλύπτουμε, όμως, με προσλήψεις και με μετακινήσεις».

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, «τα στοιχεία που έχουμε μας δείχνουν ότι εμβολιάζεται και τώρα κόσμος, που σημαίνει ότι αποδίδει το μέτρο της δεύτερης ευκαιρίας». 

Τέλος, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι  «Σέβομαι τους ανθρώπους στο ΕΣΥ, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνα και ας  μη θέλουν να εμβολιαστούν. Εγώ τους σέβομαι. Δεν σέβομαι όμως αυτόν που προσπαθεί με παράνομη πράξη να δείξει ότι είναι  εμβολιασμένος και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων». 

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα