20.6 C
Arta
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Αμυράς γίγαντας της οικολογίας και χορτοφαγίας κοκορεύεται ότι αφήνει ελέυθερους αγριόχοιρους

(Άρθρο του Γιάννη Παπουτσάνη – Δημοσιογράφος)

Εκπληκτος παρακολούθησα το ρεπορτάζ της ΕΡΤ (της οποίας οι υπεύθυνοι θεωρούν, προφανώς, ότι απευθύνεται μόνο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου) για την προσπάθεια του δήμου Διονύσου να περιορίσει, δια του κυνηγίου, την εξάπλωση των αγριόχοιρων.

Πέραν της προφανούς άγνοιας του συντάκτη ότι στην μεγάλη πλειοψηφία, ίσως και στο σύνολό τους, πρόκειται για “αγριογούρουνα” – υβρίδια (προϊόντα εμπορικής δραστηριότητας που πήγε άκλαφτη με αποτέλεσμα οι “εκτροφείς” να τα αμολήσουν) εντυπωσιάστηκα από την διαπίστωση ότι “προσαρμόστηκαν στο αστικό περιβάλλον”.

Εντυπωσιακότερη, όμως, ήταν η παρέμβαση του πολιτικού Αμοιρά (Ισως δεν γράφω ορθά το όνομά του αλλά πάει καιρός από τότε που έκανε τηλεοπτική εκπομπή). Ο υφυπουργός Αμυράς, λοιπόν, προστάτης και αυτός των (αγρίων, έστω ημιαγρίων) ζώων κοκορεύτηκε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι (οι υπηρεσίες του;) έπιασαν καμιά δεκαριά αγριόχοιρους στον Διόνυσο και, στην συνέχεια, τους αμόλησαν στην Πάρνηθα.

Αφού συγχαρώ τον υφυπουργό για την οικολογική του ευαισθησία (η οποία προφανώς ήταν εν υπνώσει όταν η φωτιά δεν άφησε ελάφι για ελάφι ζωντανό στη Β. Εύβοια) θα τον πληροφορήσω ότι ένας θηλυκός (υβριδικός) αγριόχοιρος γεννά δυο φορές τον χρόνο από οκτώ ως δώδεκα μικρά.

Και θα τον προσκαλέσω σε περιοχές ελαφρώς βορειότερα του Διονύσου και της Εκάλης. Εκεί όπου αγέλες αγριόχοιρων που αυξάνουν, δίχως φυσικούς εχθρούς με γεωμετρική πρόοδο, ρημάζουν καλαμποχώραφα και περιβόλια. Μπουκάρουν σε στάνες και σκοτώνουν μικρά ζώα όταν τα βρουν αποκομμένα. Γκρεμίζουν ξερολιθιές και ανασκάβουν ολόκληρους αγρούς.

Παραδέχομαι ότι το μένος (αλλά και η γνώση μου) έχει κίνητρα ιδιοτελή, αφού αγριόχοιροι – υβρίδια εισέβαλαν στο κτήμα μου καταστρέφοντας τα πάντα. Καλλιέργειες και κατασκευές. Μικρή ζημιά από την ώρα που δεν είμαι επαγγελματίας. Αντιθέτως είμαι ζωόφιλος. Το (μεγάλο) σκυλί μου, εξοικειωμένο στη φύλαξη του χώρου, που προσπάθησε να αμυνθεί, το μετέφερα τρυπημένο, σκισμένο και καταματωμένο σε κτηνιατρείο 50 χλμ απόσταση. Τη γλύτωσε μετά από επέμβαση 2 1/2 ωρών και νοσηλεία δύο εβδομάδων.

Παρακαλώ, λοιπόν, τόσο τον γίγαντα της πολιτικής, της οικολογίας και χορτοφαγίας υφυπουργό, αντάμα με τον καλά ενημερωμένο συντάκτη, να κάνουν καμιά βόλτα από Παρνασσό, Θεσσαλία και Εύβοια (τη Μακεδονία ας την αφήσουν – τους πέφτει μακριά) για να πληροφορηθούν κάτι για τα αγριογούρουνα. Οχι του “αστικού” τύπου που φαίνεται πως γνωρίζουν. Του άλλου. Του αγροτικού, άντε ημιαστικού. Και μετά, τα ξαναλέμε.

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα