35.6 C
Arta
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Το 4ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι τέλος καλοκαιριού

Δρ. Νίκος Τζανάκης – Kαθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η πρόβλεψή μας είναι ότι μέχρι τέλος του μηνός Ιουλίου θα φτάσουμε μέχρι τις 300 εισαγωγές ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλωθεί μέχρι τότε περίπου το 40% με 50% της συνολικής δυναμικότητας του συστήματος Υγείας, στην περίθαλψη ασθενών με Covid. 

Οι μεταλλαγμένοι και πιο “έξυπνοι” ιοί εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία ανάμεσα σε νέους παραθεριστές, που κάνουν τις διακοπές τους σε τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη κινητικότητα, δηλαδή στα νησιά.
Και σε άλλες χώρες το ίδιο συμβαίνει. Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν έχουμε αύξηση των διασωληνώσεων και θανάτων. Αν συμβεί και εδώ αυτό το σενάριο θα αντιμετωπίσουμε μια διαχειρίσιμη κατάσταση και μπορούμε να πάμε έτσι μέχρι το φθινόπωρο.

Ωστόσο, υπάρχει αργή αλλά σταθερή μετατόπιση των μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 50 ετών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σταδιακά το ισοζύγιο εισητηρίων – εξιτηρίων και να ανοίγουν νέα τμήματα Covid-19, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες για απλή και όχι εντατική νοσηλεία ασθενών.

Δεν είναι μόνο ότι μπαίνουν περιστατικά, βγαίνουν κιόλας από τα νοσοκομεία πολλά περιστατικά. Εξαρτάται από το τι νοσηλείες θα δώσει αυτό το κύμα. Θα δώσει νοσηλείες πολλές ή δεν θα δώσει. Εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη, από το εάν θα μολύνει πολλούς ανθρώπους πάνω από 50 ετών, γιατί τώρα έχουμε στην πλειονότητα ανθρώπους μικρούς. Όλα αυτά παίζουν ρόλο, 

Τα χιλιάδες κρούσματα, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να μη δημιουργήσουν επιβάρυνση στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στα νησιά εξαιτίας της δυσκολίας στη διαχείριση των νοσούντων, που χρήζουν απομόνωσης σε καταλύματα καραντίνας.

Σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 300 εισαγωγές ανά ημέρα. Υποθέτω θα έχουμε και 1.000 εξιτήρια. Δηλαδή, θα έχουμε 2 χιλιάδες νοσηλευόμενους, οι οποίοι είναι γύρω στο 30% της ισχύος των κλινών Covid του συστήματος Υγείας μας. Δεν είναι πάρα πολλοί. Είναι διαχειρίσιμο.

Οι διασωληνώσεις δείχνουν ότι έχουν μια στασιμότητα. Άρα αυτοί που δυστυχώς πεθαίνουν και αυτοί που αποσωληνώνονται είναι σε μια ισορροπία με τις νέες διασωληνώσεις, που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν αυξηθεί λιγάκι οι νέες διασωληνώσεις. Αυτό είναι υπό μία έννοια ανησυχητικό. Αλλά μη νομίζετε ότι δεν θα υπάρχει και μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ, θα έρθει. Το θέμα θα είναι να είναι διαχειρίσιμη και να μην έχουμε και μεγάλη αύξηση στους θανάτους. Δηλαδή να έχουμε ένα πανδημικό κύμα, μόνο με πολλά κρούσματα.

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, η επόμενη δοκιμασία θα έρθει στο τέλος της σεζόν. Τότε που οι νεότεροι θα επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές. Αν στην επιστροφή τους στο σπίτι δεν συναντήσουν εμβολιασμένους γονείς και παππούδες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο ιός να διασπαρεί στις πιο ευάλωτες ηλικίες.

Όλο το μυστικό είναι στο πόσο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα. Να μετατρέψουμε τον ιό, σε μια -ας το πούμε- αθόρυβη και απλή ίωση. Αν το έχουμε καταφέρει αυτό θα είμαστε πολύ καλά. Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο δεκαπενθήμερο για να δούμε πως θα πάνε οι νοσηλείες και κυρίως πως θα πάνε οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα