Με δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το τμήμα περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου Ιωαννίνων, τονίζει ότι ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.
Αναλυτικά:
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ
Η πτήση των αρσενικών της δεύτερης γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Η καταπολέμηση της 2ης γενιάς της κόκκινης ψώρας είναι στρατηγικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού, καθώς οι επόμενες γενιές είναι αλληλοεπικαλυπτόμενες και συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορισθούν. Για την καταπολέμηση της 2ης γενιάς θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ
Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες είναι αυξημένες μόνο σε ορισμένες περιοχές. Με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα και τα μοντέλα πρόγνωσης, θα πρέπει να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στους οπωρώνες που κατά την περσινή χρονιά παρουσίασαν προβλήματα.
Tο δελτίο παράγεται με βάση τοπικές παρατηρήσεις και γενικά μετεωρολογικά δεδομένα. Παρέχει μια τάση της περιφερειακής κατάστασης και δεν μπορεί να μεταφερθεί ως έχει σε κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί καλούνται συνεπώς, για τις αποφάσεις που λαμβάνουν να ενσωματώνουν τις δικές τους παρατηρήσεις στηριζόμενοι στα ενημερωτικά δελτία.
Όλα τα δελτία υπάρχουν στο διαδίκτυο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/134-ioannin