28.8 C
Arta
Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Απόφαση «βόμβα» του Εφετείου για τους μισθούς στη ΔΕΥΑΙ

Τον νόμιμο τρόπο με τον οποίο πρέπει να αμείβονται οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ, ξεκαθάρισε το μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων με απόφαση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου, βάσει της οποίας οι μειώσεις μισθών στις οποίες ήθελε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση του Θωμά Μπέγκα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών στις αμοιβές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν απολύτως νόμιμες αναφέρει το neoiagones.gr.

Το Εφετείο ήρθε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτό το επιχείρημα των εργαζομένων ότι η ΔΕΥΑΙ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν επηρεαζόταν από τις διατάξεις περί περικοπών μισθών και δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Στην υπόθεση αντίδικοι ήταν 161 υπάλληλοι της Επιχείρησης και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρωτόδικα μάλιστα το δικαστήριο είχε αποφασίσει, μεταξύ άλλων και την καταβολή αποζημίωσης σε δύο εξ αυτών με ποσά 4.300 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι, στην αγωγή που είχαν κερδίσει εν μέρει πρωτόδικα, υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι η μείωση των αποδοχών τούς, κατ’ εφαρμογή τον ενιαίου μισθολογίου είναι μη σύννομη, καθόσον η ΔΕΥΑΙ δεν υπάγεται στο ρυθμιστικό πεδίο του Ν. 4093/2012, αφού αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από το καθεστώς της ιδιωτικής οικονομίας.

Την απόφαση αυτή εφεσιέβαλε η ΔΕΥΑΙ ισχυριζόμενη ότι λήφθηκε από εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και από μη ορθή εκτίμηση των αποδείξεων.

Η απόφαση του Εφετείου που εκδόθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα τονίζει ότι  «..Και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο των παραπάνω νόμων και ειδικότερα συγκαταλέγονται στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.., …αφού είναι επιχειρήσεις ΟΤΑ ειδικού σκοπού, έχουν κοινωφελή χαρακτήρα, παρέχοντας ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες (ύδρευση-αποχέτευση) και πληρούν το κριτήριο που τάσσεται διαζευκτικά και από τους τέσσερις νόμους. Ήτοι ανήκουν σε συγκεκριμένο ΟΤΑ, εν προκειμένω στο Δήμο Ιωαννίνων, κατά την έννοια της επίτευξης αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και έλεγχου της πλειοψηφίας της διοίκησής τούς και ως εκ τούτου, η γενομένη κατ’ εφαρμογή τούς, μείωση των αποδοχών του προσωπικού τούς είναι νόμιμη. …Συνεπώς, η υπαγωγή του προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών – πού έχουν κοινωφελή χαρακτήρα και ανήκουν στους ΟΤΑ, κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού κατ ελέγχου της πλειοψηφίας της διοίκησης τον – στις ρυθμίσεις των πιο πάνω νόμων, με συνέπεια την ανάλογη μείωση των αποδοχών τούς, εξυπηρετεί θεμιτό σκοπό δημόσιας ωφέλειας και βρίσκει αιτιολογικό έρεισμα στην έκτακτη και πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση πού αντιμετώπισε η Χώρα μας…»

Το Εφετείο λοιπόν έκρινε ότι ορθά η τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ήθελε να προχωρήσει στις μειώσεις μισθών σύμφωνα με τον ενιαίο μισθολόγιο, μια κίνηση που θυμίζουμε ότι είχε προκαλέσει τριγμούς στη σχέση της τότε δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, δίνοντας τροφή στην αντιπολίτευση να κάνει σχόλια περί διατάραξης της εργασιακής ειρήνης.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», έπραττε σωστά, και ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, μειώνοντας όπως προβλεπόταν τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΙ, όπως άλλωστε έγινε για όλους τους εργαζόμενους του δήμου Ιωαννιτών.

Θυμίζουμε ότι η τότε διοίκηση είχε προσπαθήσει να βρει εξωδικαστική λύση με τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν δέχονταν καμία μείωση στις απολαβές τους, αναγκάζοντας το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει το ζήτημα νομικά, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος ότι το κεφάλαιο «αμοιβές ΔΕΥΑΙ» είναι μια παλιά ιστορία που ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα σε συναδέλφους αφού οι απολαβές όσων εργάζονται στην Επιχείρηση κι αυτών που δουλεύουν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, έχοντας ίδια προσόντα, χρόνια υπηρεσία κλπ, είναι με διαφορά μεγαλύτερες.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΙ βρίσκεται μπροστά σε ένα νόμισμα που όπως όλα έχουν δύο όψεις.

Από την μια η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της χαμηλότερης μισθοδοσίας η οποία θα επέλθει στην Επιχείρηση, της ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να προχωρήσει στη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να δει πως θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους που καλούνται να επιστρέψουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ο καθένας για όλα τα χρόνια που εισέπρατταν, κακώς σύμφωνα με το Εφετείο, τους μισθούς τους χωρίς τις προβλεπόμενες περικοπές.

Όπως αποδεικνύεται, η απόφασή τους να μην συμφωνήσουν με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ στις νόμιμες περικοπές που προέβλεπε το ενιαίο μισθολόγιο, τους γύρισε μπούμερανκ καθώς τελικά και μειωμένους μισθούς θα λαμβάνουν και καλούνται να επιστρέψουν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα της προσφυγής της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο είναι μεν υπαρκτή με τη σημαντική σημείωση ότι πολλές αντίστοιχες προσφυγές έχουν ήδη απορριφτεί ενώ μέχρι την εκδίκασή τους η απόφαση του Εφετείου θεωρείται άμεσα εφαρμοστέα.

Πηγή: neoiagones.gr

Τελευταία Νέα

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα