27.8 C
Arta
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Το πρώτο δάγκωμα οχιάς της σεζόν στην Ήπειρο καταγράφηκε στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων

Διαβάστε

spot_img

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ήταν το πρώτο θύμα οχιάς στην Ήπειρο. Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα ξεπέρασε τον κίνδυνο, μετά την άμεση επέμβαση των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων.

Η γυναίκα δέχθηκε το δάγκωμα οχιάς στην αυλή του σπιτιού της, κατά τη διάρκεια εργασιών, αλλά για καλή της τύχη, μεταφέρθηκε άμεσα απο τον γιό της στο Κέντρο Υγείας.

Εκεί, αφού οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, έκριναν πως πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, κάτι που έγινε στη συνέχεια.

Η ζωή της γυναίκας δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Στην περίπτωση που δεχθούμε δάγκωμα, ο βιολόγος- ερπετολόγος και μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Ηλίας Στραχίνης, τονίζει:

Πρώτα από όλα, δε χρειάζεται πανικός. Κανείς δεν πεθαίνει από το δάγκωμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Η επικινδυνότητα ενός δαγκώματος με έγχυση, εξαρτάται από την τοξικότητα του δηλητηρίου, από τη συγκέντρωση αυτού στο σώμα του θύματος και από την αντοχή του κάθε οργανισμού.

Επομένως, η ποσότητα του δηλητηρίου, αλλά και το βάρος και η ηλικία του θύματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

Οι οχιές, τα μοναδικά ερπετά με επικίνδυνο δάγκωμα στην Ελλάδα, είναι αργοκίνητα φίδια και γι’ αυτό αν νιώσουν απειλή, η πρώτη τους αντίδραση είναι να μείνουν ακίνητες, προσπαθώντας έτσι να μην γίνουν αντιληπτές. Εάν νιώσουν πως έγιναν αντιληπτές, θα προσπαθήσουν να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά, αρχίζουν να συρίζουν δυνατά και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, έχοντας στραμμένο το κεφάλι τους προς την απειλή, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε ζώο, προειδοποιώντας έτσι, ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.

Όσον αφορά τις κατάλληλες ενέργειες μετά το δάγκωμα οχιάς, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η ακινητοποίηση του θύματος και ειδικά του άκρου που δαγκώθηκε και η μεταφορά του ανθρώπου σε νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Είναι λανθασμένη και πολύ επικίνδυνη, η πρακτική της σφικτής περίδεσης για να κοπεί η κυκλοφορία του αίματος στο σημείο του δαγκώματος και φυσικά, το σχίσιμο στο σημείο για να “τρέξει” το δηλητήριο.

Το δηλητήριο των ειδών οχιάς της χώρας μας δεν σκοτώνει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες, όπως συχνά φημολογείται.

Υπάρχει πολύς χρόνος για έναν υγιή άνθρωπο να μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο για νοσηλεία, όπου κι αν βρίσκεται, αν ακολουθηθούν οι σωστές ενέργειες.

Παρόλα αυτά, είναι καλό να φροντίζουμε το θύμα να μεταφέρεται όσο πιο έγκαιρα γίνεται, πάντα με ψυχραιμία και ασφάλεια.

Καταλήγοντας, για να αποφύγουμε τη συνάντηση με φίδια στη φύση, αλλά και στα σπίτια, καλό θα είναι:

Να φοράμε πάντα ορειβατικά μποτάκια, όταν περπατάμε στη φύση και δεν βγαίνουμε στις αυλές των σπιτιών μας το βράδυ με… παντόφλες, γιατί οι οχιές είναι νυχτόβιες.

Επίσης, δε βάζουμε τα χέρια μας σε σημεία που δεν βλέπουμε, όπως θάμνοι, κοιλότητες και τρύπες.

Τέλος, αν δούμε φίδι μέσα στο σπίτι μας, πρέπει πρώτα να το βγάλουμε μια φωτογραφία, για να μπορέσει να γίνει αναγνώριση του είδους και να καλέσουμε την αστυνομία ή την πυροσβεστική ή κάποιο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, φορείς που ενδεχομένως να μπορέσουν να αναλάβουν την απομάκρυνση.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα