28.7 C
Arta
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η Δημοτική Αναγέννηση προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέσπιση των 30 Km/h εντός αστικού ιστού

Διαβάστε

spot_img

Η Δημοτική Αναγέννηση με ψήφισμά της, το οποίο θα καταθέσει σήμερα το απόγευμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, ζητάει τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων ως όριο ταχύτητας μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, με στόχο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην Άρτα.

“Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!”. Με αυτή τη φράση, που αποτελεί σύνθημα του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, εμείς ως Δημοτική Αναγέννηση θα δράσουμε και πάλι δυναμικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Σώματος για τη λήψη μιας απόφασης που θα επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα όλων μας και θα σώσει ανθρώπινες ζωές.

Αφορμή για την πρωτοβουλία μας αυτή αποτέλεσε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έλαβε χώρα στο 1ο ΕΚ Άρτας πριν δύο εβδομάδες, στα πλαίσια της 6ης παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας, που διοργάνωσε ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων στις κατοικημένες περιοχές.

Απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν να κινητοποιηθούν φορείς της πόλης μας για να επέλθουν αλλαγές, αλλαγές που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές στους δρόμους. Μια τέτοια δράση δεν θα μπορούσε να διαφύγει της επικεντρωμένης προσοχής της παράταξής μας, μιας που οι πολίτες της Άρτας μας τίμησαν με την ψήφο τους για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά τους, πόσο μάλλον όταν διακυβεύεται η ίδια τους η ζωή.

Η Δημοτική Αναγέννηση δε γυρίζει το κεφάλι από την άλλη πλευρά σε θέματα επιτακτικής ανάγκης που σώζουν ανθρώπινες ζωές! Η Δημοτική Αναγέννηση παίρνει αποφάσεις άμεσα και τις φέρνει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Για το λόγο αυτό, σήμερα το απόγευμα θα καταθέσουμε το παρακάτω ψήφισμα για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους. Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο!


Το ψήφισμα της παράταξής μας έχει ως εξής:
“Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων να ψηφίσει υπέρ για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός του αστικού ιστού της πόλης της Άρτας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου πολλοί συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο άδικα και απρόσμενα. Βάσει επίσημων στοιχείων της ΕΛΑΣ περίπου το 88% των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας οφείλονται σε τροχαίες συγκρούσεις, όσο για τους δρόμους του πλανήτη μας περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι είτε χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους είτε τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα λόγω της υπερβολικής ταχύτητας στους δρόμους.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν περιθώρια για αδιαφορία. Ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των περιστατικών όπου παρασύρονται άτομα των ευάλωτων ομάδων του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με κάποια αναπηρία.

Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για δρόμους γεμάτους ζωή κι όχι δρόμους που στερούν τη ζωή! Οι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ήδη αρκετές πόλεις στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει στη θέσπιση του ορίου των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηράκλειο Κρήτης, που είχε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και από πέρυσι έχει θεσπίσει το όριο των 30 χιλιομέτρων μέσα σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης και τελευταία προβαίνει στις απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι αποτρεπτικό για τους οδηγούς λόγω ιδιομορφίας των δρόμων να ξεπεράσουν αυτό το όριο των 30 χιλιομέτρων, ακόμη κι αν το θέλουν.


Αλλά και οι πόλεις της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα ακολουθούν τα ίδια βήματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει υπέρ της πρότασής μας για θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός του αστικού ιστού της Άρτας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οδό, όπου εκεί κάθε χρόνο θρηνούμε συμπολίτες μας”.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα