28.7 C
Arta
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αδιανόητο. Ο Δήμος Ιωαννίνων διοργανώνει σεμινάριο αφιερωμένο στον σφαγέα της Ηπείρου Αλή Πασά

Διαβάστε

spot_img

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει να διοργανώσει ένα διεθνές σεμινάριο αφιερωμένο στον Αλή πασά, τον φονέα της Ηπείρου, με τίτλο “Ο Αλή-πασάς και η εποχή του“, οι περισσότεροι τσεκάραμε το ημερολόγιο μήπως και ήταν πρωταπριλιά, αλλά δεν ήταν.

Τη χρονιά λοιπόν που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο κ. Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων, αποφάσισε με τους συνεργάτες του, να τιμήσει ουσιαστικά ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα του παρελθόντος, έναν άνθρωπο που φέρει την ευθύνη για πολλές δεκάδες χιλιάδες θανάτους Ηπειρωτών, ένα αιμοσταγή τύπο, έναν δυνάστη, που έκανε τα πάντα για να καταπνίξει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.

Η διοργάνωση του σεμιναρίου, έχει προκαλέσει πολλές και σφοδρές αντιδράσεις από όλους τους Ηπειρώτες, και οι διαμαρτυρίες αρχίζουν σιγά – σιγά να γιγαντώνονται.

Ακόμα πιο απίθανο και συνάμα προκλητικό, είναι το γεγονός ότι το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Μια ημέρα δεν ήταν αρκετή μάλλον για να καταγραφεί η αιματοβαμμένη εποχή του Αλή Πασά στα Γιάννενα, από τα σαΐνια που είχαν την ιδέα ενός τέτοιου σεμιναρίου.

Σημειώστε πως η διοργάνωσή του θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» και θα μεταδοθεί απευθείας διαδικτυακά.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Αλή Πασάς έπαιξε μεγάλο ρόλο στα γεγονότα, την εποχή που ο ίδιος μεσουρανούσε στην περιοχή μας, αλλά ο χρόνος που επελέγη για να γίνει το σεμινάριο, 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Ήδη με ανακοίνωσή τους, οι Σουλιώτες διαμαρτύρονται και επιτίθενται στους διοργανωτές, ζητώντας ταυτόχρονα την ματαίωση του διεθνούς συνεδρίου. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών αναφέρει:

Αγαπητ/ές-οί απανταχού Ελληνίδες και Έλληνες,
εφέτος η Πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, μετά από 400 χρόνια βάρβαρης και τυραννικής σκλαβιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας τα θύματα του ελληνικού πληθυσμού, ανήλθαν πλέον σε 7ψήφιο αριθμό, αφού, μόνο κατά την περίοδο 1821-1828, στις επαναστατημένες περιοχές, μηδέ εξαιρουμένης και της Ηπείρου, οι απώλειες άγγιξαν τις 500.000 θύματα, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε τότε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια.

Όλους αυτούς τους ήρωες, γνωστούς και αγνώστους, που βοήθησαν να πετύχει ο μεγάλος Αγώνας , καταφέρνοντας να νικήσουν μια ολόκληρη Οθωμανική αυτοκρατορία, ο ελληνικός λαός τους τιμά διαχρονικά, πόσο μάλλον εφέτος, το 2021

Όμως, στο μέσον, σχεδόν, αυτής της εορταστικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και τα μέλη της δημοτικής του παράταξης, επέλεξαν, να διοργανώσουν ένα Διεθνές Συνέδριο, και να το αφιερώσουν στον σφαγέα των ηρώων αγωνιστών της Επανάστασης και λυσσαλέο τους εχθρό, στον περιβόητο Αλή πασά, με τον τίτλο, «Ο Αλή-πασάς και η εποχή του», λες και διοργανώνουν ένα επιστημονικό σεμινάριο, σε ανύποπτο χρόνο και όχι σε μια διοργάνωση, ως τιμητική προσφορά και συμμετοχή του μεγάλου και ιστορικού Δήμου Ιωαννιτών, για την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την επίσημη δημοτική ανακοίνωση, αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία των τοπικών Αρχών και διαφόρων εκπροσώπων φορέων της περιοχής.
Μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν, ήταν και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμφώνησε, ότι «η πρόταση του Δημάρχου, συνάδει πλήρως με τις αρχές της Επιτροπής της!

Επίσης παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και τη βεβαιότητα, για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. Ίσως, για τα «κατορθώματα» του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο, 600 άτομα στο Γαρδίκι, τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας μέσα στις εκκλησίες ανήμερα του Πάσχα, που έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, που σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη στη λίμνη, και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες.

Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;

Εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή πασά, κατά το διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες και κατ’ εξοχήν, στα ένοπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες, που ο Αλή πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά.

Η επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συμφώνησαν με αυτήν, κάθε άλλο, παρά τιμά την επέτειο του ιερού Αγώνα του 21’ και ταυτόχρονα εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, αφού οι Έλληνες, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης τους, προβάλουν ως πρότυπο και σφραγίδα της Ηπείρου, όχι τον Λάμπρο Τζαβέλα, τον Μάρκο Μπότσαρη, ή τη Δέσπω, ή και άλλους ήρωες, αλλά έναν από τους μεγαλύτερους Οθωμανούς σφαγείς.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινού αισθήματος, με την μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή, που είναι το σύμβολο της ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή πασάς.
Αιδώς Αργείοι…

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, καταδικάζει απερίφραστα την επιλογή του Δημάρχου Ιωαννιτών και όσων συνέδραμαν σε αυτήν και καλεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, εφόσον συμφωνεί, με αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του, ώστε να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.”

Για την ιστορία, και για να γνωρίζουν όλοι οι Ηπειρώτες ποιοι είναι στην Οργανωτική Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό θα συμμετέχουν οι:

• ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

• ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

• ΑΝΝΑ ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

• ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

• ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

• ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΚ

• ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

• ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Ήδη οριστικοποιείται το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο οποίο θα πάρουν μέρος ερευνητές της περιόδου, Έλληνες και ξένοι.

Την Κυριακή 20/6/2021, για να “δέσει το γλυκό” θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Αλή Πασά όπου ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Φώτης Ραπακούσης θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του Μουσείου.

Μένει πλέον να δούμε πως θα παρουσιάσουν οι ερευνητές τον Αλή Πασά… και την εποχή του. Κρίμα πάντως που δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν και Τούρκοι ερευνητές για να μας δώσουν μια…πιο ολοκληρωμένη εικόνα της μορφής του Τούρκου “ήρωα” όπως τον χαρακτηρίζουν οι γείτονές μας. Ή μήπως κλήθηκαν;

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα