15.8 C
Arta
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Τα έργα και οι δράσεις διαχείρισης του νερού και προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Διαβάστε

spot_img

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της Βουλής, της Ευρωβουλής, του Πράσινου Ταμείου της Αυτοδιοίκησης, και δεκάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Το βασικό θέμα είχε τίτλο “Προσαρμογή σ’ έναν κόσμο που αλλάζει”.

Το Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 45 Δήμοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει βασικό στόχο την προώθηση πολιτικών ποιοτικής και ποσοτικής προστασίας του υδατικού στοιχείου των λιμνών, ποταμών και λιμνοθαλασσών, οι οποίες συνάδουν με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία
του περιβάλλοντος.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες , Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης υπογράμμισε ότι “λόγω της κλιματικής αλλαγής βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο που δημιουργεί νέα δεδομένα για την πολιτική προστασία και ανάγκη για νέο στρατηγικό σχεδιασμό. Παράλληλα βρισκόμαστε στην
εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες μαζί με τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με παρέμβαση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας τα έργα και τις δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, προαναγγέλλοντας νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων δράσεων εξοικονόμησης νερού, για δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια, στα πρότυπα των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.


Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι “η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “η σημερινή εικόνα δεν είναι ικανοποιητική καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στη χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και μιάμιση φορά πάνω από την αντίστοιχη στην Ισπανία”

ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι έχουμε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, “το γεγονός ότι το 65 % του νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να προκαλείται το φαινόμενο της υφαλμύρωσης”.


Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας
βασίζεται σε τρεις άξονες που είναι: η εξοικονόμηση νερού, ο περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο τόσο του πόσιμου όσο και του αρδευτικού νερού και η επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Σε λίγες ημέρες όπως είπε θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει και σειρά δράσεων για την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.

Παράλληλα προωθούνται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα
για την ορθή χρήση του νερού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε
αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για την εξοικονόμηση νερού από τους καταναλωτές, καθώς και για την χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης λημμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

Επίσης έχει προταθεί πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης τόσο των
επιφανειακών, όσο και των υπόγειων υδάτων με τη δημιουργία 1800 σημείων δειγματοληψίας ποιοτικής και ποσοτικής σε ποταμούς, λίμνες και υπόγεια ύδατα. «

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην ρύπανση των υδάτων, και τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν περισσότερα προγράμματα απορρύπανσης και διαχείρισης των αστικών βιομηχανικών λυμάτων καθώς και αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης.

Έθεσε επίσης με έμφαση το ζήτημα της προστασίας από τη διάβρωση, των ακτών, των
παραλίμνιων περιοχών και των λούρων, τονίζοντας ότι πρέπει να προγραμματιστούν και να προωθηθούν αναγκαία έργα και παρεμβάσεις από ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ τόνισε τη μεγάλη επίπτωση της γεωργίας και άλλων οικονομικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών.


Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ταμείο, με αποδέκτες τους δήμους και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα