11.8 C
Arta
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το κόκκινο της ντροπής. (Του Βαγγέλη Χαρμπή)

Διαβάστε

spot_img

Γράφει ο Βαγγέλης Χαρμπής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας

Κοκκινίσαμε. Λόγω κρουσμάτων. Αλλά θα έπρεπε και ένεκα ντροπής. Είναι καιρός τώρα που η τοπική μας κοινωνία, συμπατριώτες και συμπολίτες μας, προκλητικά αψηφούν τα υγειονομικά μέτρα και υπονομεύουν τα όποια ερείσματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Και όλα αυτά στιγμή που σε πολλά σημεία του πλανήτη και της Ευρώπης ειδικότερα, μαίνεται η πανδημία καθώς ο κορωνοϊός με τις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις του καθίστανται πιο μολυσματικός και ενδεχομένως το ίδιο επικίνδυνος.

Και τη στιγμή που εμείς ως πολίτες οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να κερδίσουμε τον κρίσιμο αγώνα χρόνου ανάμεσα στα εμβόλια και την πανδημία, κάποιοι αψηφούν προκλητικά ακόμη και τις πιο απλές και ανώδυνες συστάσεις όπως είναι η χρήση μάσκας.

Η χαλάρωση που οφείλεται εν μέρει στην κούραση και την απομόνωση δυστυχώς για κάποιους εδράζεται και αποδίδεται στη δήθεν αντισυστημική άρνηση, την κοινωνική ανυπακοή, την εναντίωση στην υποταγή.

Ακούγονται, γράφονται και διακινούνται και πολλά άλλα τέτοια φληναφήματα. Ο ψεκασμός τα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα φαινόμενα.

Όμως ειδικά τώρα που το φως στο βάθος του τούνελ δεν είναι αντικατοπτρισμός ή σκόπιμη παραπλάνηση, απαιτείται σύνεση και υπομονή.

Τώρα πια ακόμη και αν κάποτε είχαμε κάποιες βολικές επιφυλάξεις ή υποβολιμαίες αρνήσεις, γνωρίζουμε. Ο κοροναϊός είναι παντού και οι περισσότεροι από μας έχουμε κάποιον δικό μας η έστω γνωρίζουμε κάποιον από τον περίγυρο μας που έχει μολυνθεί με κοροναϊό.

Δεν είναι λόγια που ακούμε αλλά εικόνες που αντικρύζουμε. Στις Μονάδες covid των νοσοκομείων της Ηπείρου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς ανάμεσά τους και βρέφη, δηλωτικό της γνωμάτευσης ότι: «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις». Ακόμη και στο Νοσοκομείο Άρτας οι κλίνες covid έχουν καλυφθεί.

Από την πλευρά μας ως γιατροί συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Στα ιατρεία μας , στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ… Όπου μας χρειάζονται και όπου μπορούμε να προσφέρουμε.

Και εμείς αρρωσταίνουμε. Κάποιες φορές και ενώ έχουμε κάνει εμβόλια. Όμως το καθοριστικό όπλο σε αυτή τη μάχη είναι το εμβόλιο ώστε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο τείχος ανοσίας. Επ` αυτού δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες από υγειονομικούς.Διότι αυτοί αφενός όφειλαν να γνωρίζουν ότι το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη επιστημονική προσφορά της ιατρικής στην ανθρωπότητα αφετέρου δε διότι αυτοί βλέπουν την αγωνία των ανθρώπων που καταλήγουν στις μονάδες covid. Και επιπλέον η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων εμβολίων δεν είναι έρευνα επί κάποιων λίγων χιλιάδων εθελοντών. Μέχρι σήμερα σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν κάνει το αντί-Covidκαι συνεχίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αισιοδοξία τη ζωής τους προστατεύοντας εαυτούς αλλά και τους γύρω τους.

Σε πανελλαδικό επίπεδο κοντεύουμε το ένα εκατ. εμβόλια, Στην Ήπειρο έχουν εμβολιαστεί περίπου 35 χιλ. άτομα και στην Άρτα κοντά στις 7 χιλ. Δεν είναι και οι ταχύτεροι ρυθμοί αλλά οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε είναι ότι μέχρι το Πάσχα θα φτάσουμε σε εμβολιασμό ίσως και 2 εκατ., ατόμων επίσης τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των ατόμων 75 και άνω. Δεν είναι οι ρυθμοί που ελπίζαμε αλλά έστω και έτσι βγαίνουμε σταδιακά στο φως.

Χρειάζεται σύνεση και υπομονή. Και συνέπεια για την ατομική αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και όπου διαπιστώνονται φαινόμενα συνειδητού και καθημερινού συνωστισμού, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να παρεμβαίνουν με γνώμονα την εφαρμογή των νόμων και των υγειονομικών μέτρων. Να υπενθυμίσω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την έξοδο στο φως…

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα