11.8 C
Arta
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φρίκη στο Σουδάν: Χιλιάδες παιδιά ηλικίας ακόμη και πέντε ετών θύματα βασανιστηρίων και βιασμών σε ισλαμικά σχολεία

Διαβάστε

spot_img

Χιλιάδες αγόρια υφίστανται κακοποίηση, βασανιστήρια και βιασμούς σε ισλαμικά σχολεία σ’ ολόκληρο το Σουδάν, όπως αποκαλύπτει ένα νέο ντοκιμαντέρ.
Παιδιά ακόμη και πέντε ετών βιώνουν αλυσοδεμένα τη φρίκη στα χέρα των υπευθύνων των ισλαμικών αυτών σχολείων, που αριθμούν περί τις 30.000 στο Σουδάν, όπου συνεχίζεται η θανατηφόρα βία αν και με μικρότερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο “The Schools that Chain Boys” («Τα Σχολεία που Αλυσοδένουν Αγόρια) μετά από 18μηνη έρευνα έφερε στο φως αποδείξεις για την κακομεταχείριση υποσιτισμένων παιδιών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και υποχρεώνονται να κοιμούνται κατάχαμα, ενώ σε ορισμένα άρρωστα εξ’ αυτών δεν παρέχεται ούτε η αναγκαία ιατρική φροντίδα.
Ο δημοσιογράφος και πρώην μαθητής ενός τέτοιου ισλαμικού σχολείου, Φατέχ αλ Ραχμάν αλ Χαμντάνι, μπήκε με κρυφή κάμερα σε 23 “khalwas”, όπως λέγονται αυτά τα σχολεία, σε διάστημα ενάμιση έτους κι αποκαλύπτει ότι οι ξυλοδαρμοί, η ψυχολογική βία κι η σεξουαλική κακοποίηση είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι αναφορές για το ξύλο, τα βασανιστήρια και τις αλυσίδες σε ισλαμικά σχολεία δεν περιορίζονται μόνον στο Σουδάν, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως τρομακτικές αποκαλύψεις για ανάλογες συνθήκες σε “khalwas” στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και το Πακιστάν.

Το ντοκιμαντέρ του BBC εστιάζει μεταξύ άλλων στον εφιάλτη δύο αγοριών, του Μοχάμεντ Ναντέρ και του Ισμαήλ, που τα ξυλοφόρτωσαν σε βαθμό που λίγο έλειψε να πεθάνουν. Οι δράστες φυλάκισαν και βασάνιζαν επί πέντε μέρες τα δύο παιδιά, στερώντας τους την τροφή και το νερό και αλείφοντας με πίσσα τις πληγές τους! Ο Μοχάμεντ είπε ότι είδε μεγαλύτερους μαθητές να βιάζουν αγόρια, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, όπως διαπίστωσε κι ένας ιατροδικαστής που εξέτασε τρία παιδιά, τα οποία το έσκασαν πρόσφατα από ένα τέτοιο ισλαμικό σχολείο. Το σχολείο παραμένει ανοικτό υπό νέα διεύθυνση, μετά το θάνατο προ μηνών σε τροχαίο του πρώην διευθυντή, που υποστήριζε ότι ο ξυλοδαρμός των παιδιών έχει και οφέλη και είναι συνήθης πρακτική στα περισσότερα ισλαμικά σχολεία. Ο νέος «σεϊχης», όπως λέγονται οι διευθυντές αυτών των “khalwa”, είπε στο BBC ότι δεν θα ανεχθεί πλέον τον ξυλοδαρμό των μαθητών.


Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κακοποίηση στα ισλαμικά σχολεία δεν περιορίζεται μόνο στα αγόρια, αλλά και σε ενήλικες άνδρες, που βρέθηκαν αλυσοδεμένοι σε κρεβάτια σε ένα “khalwa” στο κεντρικό Σουδάν. Υποτίθεται ότι τους φρόντιζαν επειδή είχαν ψυχικά προβλήματα και εθισμό σε ναρκωτικά, αλλά όπως αποκάλυψε ένας εξ’ αυτών στο δημοσιογράφο του BBC: «Σε αλυσοδένουν και σε δέρνουν με ραβδιά σαν γαϊδούρι. Σκλάβοι είμαστε…»

Αν και η εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να διερευνά εγκλήματα κατά των παιδιών, οι Αρχές αντιδρούν με καθυστέρηση όταν στις υποθέσεις εμπλέκονται ισλαμικά σχολεία. «Αυτά τα παιδιά αποστέλλονται στα σχολεία αυτά με τη συγκατάθεση των γονιών τους», είπε ένας εισαγγελέας πόλης κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ. Ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας είπε ότι οι Αρχές διερευνούν την κατάσταση και την λειτουργία των “khalwas” σ’ ολόκληρο το Σουδάν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο «να λυθεί εν μιά νυκτί ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα τριάντα χρόνια της διακυβέρνησης του παλαιού καθεστώτος», πράγμα που σημαίνει, όπως λέει το BBC, ότι ο εφιάλτης για χιλιάδες παιδιά φαίνεται πώς δεν έχει ακόμη τελειώσει.

- Advertisement -spot_img

Περισσότερα Άρθρα

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα